Apolitični

Izvršni direktor Volkswagena očekuje autonomna vozila na cestama do 2030. godine

Njemački automobilski div Volkswagen u procesu je velike transformacije koja uključuje masivna ulaganja u elektrifikaciju, ali i u autonomnu tehnologiju. Kada će takvi automobili postati uobičajena scena na cestama diljem svijeta, teško je prognozirati, no s obzirom na to da brojne velike automobilske, ali i tehnološke tvrtke ulažu veliki novac u tu tehnologiju, čini se kako smo na dobrom putu prema autonomnoj budućnosti.

Naravno, prema takvoj su budućnosti još brojni izazovi, kako tehnološki, tako i regulatorni, no svakako treba podsjetiti na činjenicu kako Waymovi automobili u kojima nema vozača, danas prevoze putnike u nekoliko američkih gradova. Autonomne automobile, odnosno robotaksije najavio je i Mate Rimac, s ambicioznim vremenskim rokom do 2024. godine, što se iz trenutačne perspektive čini teško ostvarivo.

No slične ambicije i očekivanja imaju i u Volkswagenu u kojem se nadaju kako bi već 2025. godine u Hamburgu mogli pokrenuti autonomni taksi-servis čija testiranja već traju, ne samo u Hamburgu, već i u Munchenu. Osnova tog servisa bit će električni model ID.Buzz koji je već privukao veliki interes korisnika i koji će se uskoro pojaviti u prodaji. Naravno, kupcima neće biti dostupni autonomni modeli, već će za spomenuti taksi-servis VW koristiti prilagođena vozila s implementiranom autonomnom tehnologijom.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Volkswagen