Apolitični

Izraelski liječnici predstavili lijek protiv korone: ‘Za pet dana kod zaraženih zaustavlja pogubne posljedice‘

Nakon uspješnog liječenja 35 pacijenata s umjerenim i teškim simptomima COVID-19, izraelski se znanstvenici nadaju da njihov novi lijek EXO-CD24 može odigrati važnu ulogu u spašavanju života i kod najteže oboljelih slučajeva. Pacijenti na kojima je lijek isproban bili su u dobi od 37 do 78 godina, a njihova se zdravstvena situacija stubokom promijenila u samo pet dana eksperimentalnog liječenja.

Istraživanje prve faze je gotovo, a hoće li lijek biti uspješan u liječenju različitih sojeva koronavirusa, vidjet će se tek nakon kliničih ispitivanja u drugoj i trećoj fazi. Riječ je o nazalnom inhalacijskom spreju koji sadrži inovativni spoj temeljen na obogaćenim egzozomima i proteinu CD24 koji se udiše izravno u pluća.

Iako su početni rezultati izvrsni, a pacijenti nisu imali nikakvih nuspojava, liječnici koji su ga proizveli ne žele brzati sa zaključcima o njegovoj učinkovitosti budući su testiranja lijeka praktički još u povojima.  

Tretman je namijenjen liječenju zaraženih virusom kod kojih postoji prekomjerna reakcija imunološkog sustava, što dovodi do povećanog lučenja proteina stanica imunološkog sustava – citokina, koji proizvode citokinsku oluju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay