Apolitični

IZNENAĐUJUĆI PODACI: U Hrvatskoj je ukupno tijekom tri proljetna mjeseca umrlo manje osoba nego u istom razdoblju u prethodne 4 godine

U Hrvatskoj je ukupno tijekom tri proljetna mjeseca (ožujka, travnja i svibnja) preminulo manje osoba nego u istom razdoblju u prethodne četiri godine, pokazuju to preliminarni podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Iako preliminarni, ti su podaci iznenađujući jer su mnoge zemlje Europe upravo tijekom proljeća zabilježile dramatičan rast smrtnosti koji se povezuje s pandemijom koronavirusa. Tako bi broj umrlih od Covida-19 mogao biti i 60 posto veći nego što govore službeni podaci, pokazala je analiza Financial Timesa o žrtvama prvog pandemijskog vala provedena u 14 zemalja. U svim analiziranim zemljama, osim Danske, broj smrtnih slučajeva znatno je veći od službenog broja smrti od koronavirusa. Očekivano, najizraženiji višak smrtnosti bilježe europske zemlje koje su bile najpogođenije tijekom prvog pandemijskog vala, poput Belgije, Italije, Francuske, Španjolske i Velike Britanije.

Kad se gleda ukupna smrtnost u tri proljetna mjeseca u posljednjih pet godina, ona je najmanja ove godine. Prema podacima DZS-a, u ožujku, travnju i svibnju 2020. godine umrlo je 13.014 osoba, odnosno 112 manje nego u istom razdoblju 2019. godine, kad je u Hrvatskoj umrlo 13.126 osoba. Dvije godine ranije u našoj zemlji preminulo je 13.696 stanovnika, 2017. 13.696, zatim 2017. godine 13.456, a 2016. godine 13.377 stanovnika.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay