Apolitični

Izmjenama Zakona o POS-u još lakše do vlastitoga stana, kamatna stopa 2 posto

Prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo u petak u javno savjetovanje, predviđa pomoć građanima i pri kupnji postojećih stanova na tržištu, daljnje smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto godišnje, izgradnju i kupnju stanova za osobe deficitarnih zanimanja, a regulira i zloupotrebu POS stanova.

Kako je ranije najavljivao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, prijedlog izmjena sadrži i odredbe o zabrani davanja u najam ili prodaju neotplaćenih stanova radi sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima. Tako će ugovor o kupoprodaji stana morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana ako kupac prethodno ne otplati ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate.

Pritom, ako APN utvrdi da se stan koristi suprotno zakonu ili ugovoru o kupoprodaji, ili ako su činjenice na kojima se temelji ugovor u kupoprodaji bile neistinite, dužan je o tome obavijestiti banku koja je dužna kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju kupac je dužan APN-u isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by Pexels on Pixabay