Apolitični

Izložena fantastična bića u Kneževu dvoru

Arheološki muzej Narone iz Vida 29. rujna svečano je u Kneževu dvoru otvorio izložbu pod nazivom „Fantastična bića na spomenicima antičke Narone”. Izložba će biti otvorena za javnost i sve zainteresirane do 30. listopada.

Zanimljiva tematika izložbe „Fantastična bića na spomenicima antičke Narone” privukla je posjetitelje u Knežev dvor već samim naslovom, a pažnju je zadržala brojnim arheološkim predmetima na kojima su prikazana bića iz naslova. Arheološki predmeti u službi fantastičnih bića eksponati su napravljeni od kamena, bronce, kostiju i keramike, a njihova namjena mogla je biti u različite svrhe. Tako su predmeti fantastičnih bića mogli biti korišteni u kultne i sepulkralne svrhe ili pak, kao predmeti iz svakodnevnog života.

Protagonisti izložbe, fantastična bića, predstavnici su grčko-rimske mitologije, a među njima su prezentirana brojna bića čija su prirodna staništa more, zemlja i zrak. Među fantastičnim bićima, posjetitelji izložbe tako su mogli vidjeti kako je izgledao Hipokamp te druga morska bića poput strašne Meduze. Društvo  su im pravili čuvar Kerber, te njegov snažni Pegaz, zloduh Harpije te veličanstven Zeusovi psi grifoni.

Ideja Arheološkog muzeja kada su pripremali izložbu „Fantastična bića na spomenicima antičke Narone” bila je predočiti raznovrsnost prikaza različitih spomenutih materijala, kao i raznolikih namjena samih predmeta. Tako je prikazan utjecaj i esencija mitoloških i fantastičnih stvorenja grčke i rimske kulture, u njihovom svakodnevnom životu, a naravno, posebno svjetlo upućeno je prema stilu života u antičkoj Naroni te potrebi suživota sa spomenutim fantastičnim stvorenjima. Posebnost izložbe nisu samo predmetni prikazi fantastičnih bića, već je dojam i ambijent antičke Narone upotpunjen brojnim video projekcijama, ilustracijama te prigodnim katalogom u kojem posjetitelji mogu saznati sve što ih zanima o samoj izložbi, ali i o fantastičnim bićima antičke Narone.

Izložba staje otvorena puna dva mjeseca, dakle do konca listopada, pa svi zainteresirani za tematiku koja se krije u nazivu „Fantastična bića na spomenicima antičke Narone” mogu upotpuniti svoje znanje grče i rimske mitologije te vizualizirati brojna fantastična bića tog vremena i kulture.