Apolitični

Na izložbi u bečkom Leopold muzeju 1300 eksponata, među kojima Meštrovićeva “Žena u molitvi”

Izložba “Beč oko 1900. Prodor u modernu” koja obuhvaća oko 1300 umjetničkih djela austrijskih i međunarodnih umjetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, otvara se u bečkom Leopold muzeju, a među njima je i brončana skulptura “Žena u molitvi ” hrvatskoga i svjetskog kipara Ivana Meštrovića.

U sklopu prikaza umjetničkog opusa austrijskog ekspresionističkog slikara Egona Schiele, pod ponaslovom “Projekcije ženstvenosti” izložena je i brončana skulptura “Žena u molitvi” iz 1917. godine hrvatskoga i svjetski proslavljenoga kipara Ivana Meštrovića (1883.-1962.) koji je studirao u Beču i bio član Bečke secessije.

Na velikoj fotografiji osnivača Bečke Secessije (1897.) uz Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Josefa Hoffmanna i druge također je i Meštrović.

Izložba je postavljena na tri kata Leopold muzeja, na više od 3000 četvornih metara, a obuhvaća oko 1300 eksponata, od čega 280 ulja na platnu, 80 skulptura, 50 fotografija, 120 radova na papiru, knjiga, nakita, plakata, skulptura, namještaja, odjeće, staklenih i keramičkih predmeta i drugih ručnih radova Bečkih radionica (Wiener Werkstaette).

Cijeli članak možete pročitati na: narod.hr

Image by andreas N from Pixabay