Apolitični

Izložbe Adina i Mije Hebib u Omišu

Goran Milić i Ivan Kovačić na otvaranju izložbe Adina i Mije Hebib, svjetski poznatih umjetnika


Izložba je otvorena ovog vikenda u organizaciji Centra za kulturu Omiš, Grada Omiša, i Gradskog muzeja grada Omiša, u Ilirskom sjemeništu „GALERIJI AZ”, prenosi portal Dalmacija News.
Najznačajniji kulturni događaj jeseni u Omišu, bez premca, izložba je Adina i Mije Hebib, oca i kćerke svjetske umjetničke popularnosti.
Na otvorenju izložbe govorili su ravnatelj Centra za kulturu Omiš Petar Buljević, ravnatelj Gradskog muzeja Omiš Ante Novaković, urednik, novinar i prije svega prijatelj obitelji Hebib, Goran Milić, a izložbu je otvorio gradonačelnik, ministar uprave i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić, na čiju inicijativu je omogućen ovaj svečani događaj.

Izložbe Adina i Mije Hebib u Omišu

Ova iznimno posječena izložba važan je događaj za Omiš, ali i cijelu Dalmaciju, a zbog obima i raznovrsnosti radova ovo je bilo više od izložbe, odnosno, riječ je o cjelovečernjoj kulturnoj manifestaciji koja je umjetnost obitelji Hebib predstavila kroz više medija. Preko tristo posjetitelja sinoć je u kazališnoj dvorani „Mali princ”, prije same izložbe, pogledalo video o stvaralačkom procesu Adina Hebiba, te prezentacijski video „Oblik ateliera”, brenda nakita Mije Hebib. Potom, prije samog svečanog otvorenja, u polumračnoj galeriji, uslijedila je klavirska izvedba profesorice Antonije Ivanišević.
Adin i Mia Hebib su umjetnici koji su izlagali u najboljim svjetskim galerijama, od Osla, Amsterdama pa do New Yorka i Washingtona, a u Omišu su izložili svoje recentne radove.


Adin se Omišu predstavio s tri ciklusa u ekspresionističkoj maniri – Ne daje Bog križ ko ga ne može nosit, Žena u postajanju i Moj grad: Stari most. Samim postavom umjetnik je želio postići atmosferu dnevnog boravka, vlastitog ateljea, odnosno njegova intimnog prostora stvaralaštva, kojega je u prvom dijelu predstavio video projekcijom.
Mijin nakit, spoj je umjetnosti, dizajna i tradicijskog načina izrade. Sam naziv brenda, kao i istoimeni Mijin njujorški atelje „Oblik atelier” vjerno opisuje dizajneričin stil stvaranja nakita kojim istražuje pročišćene plohe u prostoru, kao i mogućnosti kombiniranja oblika koji idealno pristaju i prate tijelo žene. Postav Mijina nakita obuhvaća kolekciju stiliziranih naušnica, narukvica i ogrlica koje su postavljene kao viseća instalacija, zbog čega ostavljaju dojam lebdećeg izloška koji čini eteričnu igru svjetla.


Izložba je otvorena do 25. 11. 2016., u vremenu od 16.00 do 21.00 sat, a sudeći prema dogovorenim školskim posjetima brojnost publike će nadmašiti omiška kulturna događanja sličnog karaktera. Nakon Omiša postav će se preseliti u Beč, a potom i u druge europske metropole.