Apolitični

Izložba viteškog plesa moštra iz Žrnova

Korčula je poznata po bojnom plesu moreški, no osim moreške već stotinama godina diljem otoka plešu se i kumpanije koje su stilski i glazbeno drugačije od moreške.

Moštra iz Žrnova, viteški ples od boja moštra jedan je od najstarijih plesova na otoku, kako doznajemo, čak je nekih dvadesetak godina stariji od moreške, što znači da se pleše gotovo 400 godina!

U srijedu u Gradskom muzeju Korčula predstavljena je treća po redu izložba u sklopu manifestacije „Viteške igre Korčula 2016.” koja traje od lipnja do rujna na raznim otočnim lokacijama. Cilj je svaku godinu predstaviti jedan viteški ples, a nakon čarske i pupnatske kumpanije na red je došla moštra. Iako se moštra u prošlosti izvodila na području cijelog Žrnova, danas je sačuvana pri Kulturno-prosvjetnom društvu „Bratska sloga” iz Postrane.

Viteški ples Moštra iz Žrnova

„Društvo je osnovano 1911. godine kao hrvatska čitaonica, a moštra se pleše u Žrnovu od 1620. godine! Sve kumpanije na području otoka proglašene su nematerijalnom kulturnom baštinom, ali nas trenutno više brine materijalna. Treba kupiti odore, cipele, mačeve, održavati prostorije koje imamo, zato smo i počeli s komercijalnim nastupima na postranskoj pijaci”. – ispričao je predsjednik KPD „Bratska sloga” Frano Cebalo.

Nakon desetak godina stagnacije komercijalni nastupi vratili su stari žar društvu i plesu, a uskoro se pojavila i nova zborska sekcija. Prošlu zimu u prostorijama društva skupljale su se žene iz sela vrteći famozne žrnovske makarune koji se također mogu probati nakon nastupa, ali ne samo to. Donijele su nekoliko šivaćih mašina i iskrojile stare nošnje za dječji zbor, od onih najmanjih do najvećih. Dječji zbor „Divne” nastupaju uz moštru, pjevajući stare narodne napjeve broje preko dvadeset članica raznih uzrasta. No, komercijalni nastupi su prvenstveno radi druženja i očuvanja baštine. Danas, na sreću otočana i turista, moštra se tijekom ljetnih mjeseci može pogledati svakog drugog utorka na autentičnoj lokaciji postranske pijace.

„Društvo trenutno broji oko sto članova. Nekad je bilo teško okupit dovoljan broj plesača, danas se doslovno svađaju tko će nastupiti. Većinom su Žrnovci, ali imamo člana iz Lumbarde, a harmonikaš je iz Pupnata. Drago mi je što se vratio ples i druženje na postransku pijacu.” – naglasio je Frano Cebalo.

Nakon svečanog plesa moštre i nastupa zbora „Divne” izložbu je otvorio gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris i ravnateljica muzeja Marija Hajdić. Na prvom katu Gradskog muzeja izložene su stare fotografije članova društva i nastupa s početka prošlog stoljeća do danas, originalna nošnja, videozapis nastupa na postranskoj pijaci čehoslovačke televizije iz 1960. godine i druge zanimljivosti vezane za ples od boja. Izložba će biti otvorena do 13. kolovoza ove godine.