Apolitični

Izložba u Muzeju grada Trogira Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, Hrvatske dominikanske provincije i Muzeja grada Trogira, pod pokroviteljstvom Grada Trogira, u petak 31. srpnja 2015. u 20:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira bit će otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Ovom se izložbom nastavlja inicijativa započeta prošle godine – da se izložba posvećena hrvatskim svecima i blaženicima odvija u rodnom gradu prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.
U programu će uz autore sudjelovati trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica trogirskog muzeja Fani Celio Cega, direktorica galerije Laudato Corde Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu će otvoriti provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Ante Gavrić. U glazbenom dijelu otvorenja nastupit će Vlatko Belas uz glazbenu pratnju Vinka Buble, a kroz program će voditi predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.
Sveci su osobe potpuno posvećene Bogu, ljudi koji su koračali s nama i svojom su vjerom ostavili duboki trag u narodu. Mnogi su već za života prepoznati po širenju Božje ljubavi, po žaru vjere koju su dijelom prenosili na crkvenu zajednicu i na čitav narod. Ljubav prema Bogu nije imala granica te je nemali broj svetaca i blaženika svoj zemaljski život završio mučeničkom smrću, napisao je prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar povodom najavljene izložbe koja će biti otvorena do 16. kolovoza.
Kritički je pohvalio rad troje spomenutih umjetnika, napisavši da kod prikaza svetaca uvijek se postavlja pitanje koliko taj motiv pripada sakralnoj umjetnosti. U strogom tematskom odabiru uz sakralnu umjetnost vežemo prizore kršćanske ikonografije, no u širini sakralnog, osobe snažne Božje prisutnosti također ulaze u taj motivski kontekst umjetnosti. Konačno, samo definiranje pripadnosti i nije važno, jer su prikazi svetaca i duhovno i emocionalno obogaćivanje vjerničkog života. U likovnom i sadržajnom odnosu interpretacije likova stupova Crkve postoje različiti načini. Od likovne korektnosti, vještine izvedbe gdje je portret sveca tek jedna od osoba koje se slikaju, do prepoznavanja i vjerničke dimenzije osobe koja se slika.
Trojici umjetnika sudionika ovogodišnje izložbe to je bez sumnje uspjelo. I to u dva smjera, jer postoje sveci iz dubine povijesti čiji nam fizički lik nije poznat, i oni koji se mogu prikazati u mjeri konkretnog portreta. Ta činjenica ne definira sam stupanj slikarske realističnosti, već samo oznaku fizičke sličnosti, zaključuje prof. Špoljarić.
Trogir je po mnogo čemu zanimljiv grad, a njegov muzej posebno je aktivan tijekom ljeta kada vam priređuje puno gušta i zanimljivih kulturnih zbivanja. Sigurno prepoznajete kako je jedan od njih izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” troje renomiranih likovnih umjetnika koji će opravdati vaše povjerenje posjetite li gradski muzej Trogira posljednjeg dana srpnja. Dobro došli!
Više u kategoriji: kultura
Izvor i foto: Muzej grada Trogira
D. Šabić, mag. nov.