Apolitični

Izložba „TV galerija” u Galeriji umjetnina

Splitska Galerija umjetnina 8. studenoga svečano je otvorila novu zanimljivu izložbu edukativnog karaktera pod nazivom TV galerija. Riječ je o izložbi koja predstavlja rad mjesečne tv emisije TV galerija. TV galerija bila je emisija posvećena kulturno angažiranoj umjetničkoj i kustoskoj medijskoj praksi, a od 1984. do 1991. godine, u produkciji Redakcije za kulturu Beograd uređivala je kustosica i povjesničarka umjetnosti Dunja Blažević.

Kustos izložbe TV galerija jest Branko Franceschi, voditelj Galerije umjetnina. Sama izložba privukla je brojnu publiku različitih životnih dobi i interesa, a Franceschi je nakon uvodnog pozdrava dao kratak uvid u sve što izložba TV galerija nudi.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se okupili u ovako velikom broju, poglavito jer sam izuzetno ponosan što nam je uspjelo predstaviti izložbu TV galerija te ugostiti jednu od legendi moje profesije, kustosicu i povjesničarku umjetnosti Dunju Blažević. Dunja Blažević jedna je od osnivačica Studentskog kulturnog centra u Beogradu (1971.), prostora koji je prezentirao jednu novu umjetnost i zastupao demokratizaciju umjetnosti. Nakon vrlo uspješne djelatnosti centra, koja traje do danas, Dunja Blažević odlazi u Odjel za kulturu televizije Beograd gdje je sudjelovala u uređivanju emisije Petkom u 22. Emisija je prerasla u TV galeriju koja je i teme naše izložbe te današnjeg razgovora.

Emisija TV galerija do danas je ostala sam vrh modela koncepcije javne televizije, te iznimno važan dokument o odnosima umjetnosti i javnih medija u kontekstu kulture, kulturne politike i kulturnih praksi osamdesetih godina prošloga stoljeća.

TV galerija od 1984. do 1991. ukupno je producirala preko devedeset emisija i 2008. Godine prvi put je predstavljeno u formatu galerijske izložbe. Dunja Blažević tom prilikom je u arhivima Radio televizije Beograd pronašla dvadesetak emisija. Neke od njih moći ćete pogledati i u sklopu naše izložbe. Ono što možete vidjeti u sklopu naše izložbe jesu četiri izložena monitora na kojima možete gledati emisije. To je izniman obrazovni materijal i zato mi je iznimno zadovoljstvo vidjeti toliko mladih ljudi u publici. Naučit ćete stvari, čut ćete činjenične informacije od teoretičara, povjesničara umjetnosti i umjetnika koji su tu umjetnost stvarali. Izložba je otvorena do 4. prosinca i svi ste pozvani u miru je posjetiti i pogledati neke od emisija.

Nakon uvodnih riječi kustosa izložbe Branka Franceschija uslijedio je razgovor s povjesničarkom umjetnosti Dunjom Blažević u sklopu kojeg su se mogle doznati sve najbitnije informacije vezane uz rad i osnovnu ideju TV galerije.