Apolitični

Izložba Tobiasa Putriha u splitskoj galeriji Kula

Od četvrtka, 18. kolovoza u splitskoj galeriji Kula moći ćete razgledati izložbu „Pa da, da, da” slovenskog umjetnika Tobiasa Putriha. Izložba se službeno otvara u 19:30, a posjetitelji će je moći posjetiti do 18. rujna ove godine.
Tobias Putrih slovenski je umjetnik najpoznatiji po svojim instalacijama koje su uvrštene u Espace 315 u Centru Pompidou u Parizu te u Capellu Macba u Barceloni, a koje je izlagao na brojnim izložbama. Sloveniju je 2007. godine predstavljao na Venecijanskom bijenalu, a njegovi radovi stalna su postava Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Centra Pompidou u Parizu, Muzeja moderne umjetnosti u Luxemburgu te Muzeja Bojimans Van Beunigen u Rotterdamu.

Izložba Tobiasa Putriha

Njegova izložba „Pa da, da, da” napokon stiže i u Split, pa će svi ljubitelji rada ovog zanimljivog slovenskog umjetnika moći i uživo doživjeti njegovo stvaralaštvo.
Prema riječima samoga Putriha, cilj izložbe bio je pronalazak odgovora na pitanje o materijalnosti projekcijskog platna te estetskoj bitnosti samog platna naspram onog što je na njemu prikazano. Tobias Putrih svoj odgovor na pitanje o materijalnoj veličini platna nudi svojom izložbom „Pa da, da, da” dajući platnu potpuno novi primarni izgled. Kako bi platno dobilo višu namjenu, prema Tobiasu, ono ne može biti bijele ili sive boje, pa je umjetnik platno od tankog polivinila, za potrebe izložbe, prebojao običnom žutom bojom. Spoj boje i materijala rezultirao je čistom bojom zlata koja je, prema Putrihu, projekcijskom platnu dala viši smisao. Kako Putrih navodi, projekcijsko platno u svom zlatnom sjaju, više nije obično platno već privid zlata, što znači da njegova materijalnost postoji.


Svi zainteresirani za rad Tobiasa Putriha i njegovu ideju o materijalnosti projekcijskog platna u galeriji Kula naići će na veliki zlatni list koji visi sa stropa te se lagano pomiče kako ljudi oko njega prolaze.
Nesvakidašnji umjetnik i njegova projekcija materijalnosti platna sigurno će privući brojnu splitsku publiku zainteresiranu za ovaj zanimljivi način razmišljanja i stvaranja te će ih vjerojatno ponukati i na razmišljanje o višoj ili manjoj materijalnoj vrijednosti svega što nas okružuje.
Splitska likovna i kulturna scena cijeni sve tipove umjetnosti te je grad Split ponosan što može ugostiti rad ovog velikog slovenskog umjetnika, a u galeriju Kula pozvani su svi zainteresirani ljubitelji moderne umjetnosti.