Apolitični

Izložba slika Vlahe Bukovca u Klovićevim dvorima

Stota godišnjica smrti slikara Vlahe Bukovca obilježava se na najprikladniji način, izložbom dijela njegovog opusa koja uključuje i dosad javnosti nepoznata djela

Do 22. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori može se pogledati dugo očekivana izložba Korijeni i krilaVlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903. Ta izložba iz ciklusa Vlaho Bukovac u Europi otvorena je u godini u kojoj se obilježava stota obljetnica umjetnikove smrti.

Riječ je o drugoj od tri izložbe ciklusa posvećenog Vlahi Bukovcu (rođen u Cavtatu 1855., a umro u Pragu 1922. godine), jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara te začetnika i glavnog predstavnika hrvatske moderne.

Izložba obuhvaća i slikarski opus nastao u rodnom Cavtatu, u kojemu se zadržao otprilike četiri godine te je u tom slikovitom južnodalmatinskom mjestu naslikao neka od svojih najljepših ostvarenja plenerističkog slikarstva. Životni i stvaralački put Bukovca iz Cavtata vodi u Beč u kojem je njegova samostalna izložba doživjela uspjeh te je bila presudna za kasniji odlazak i djelovanje u Pragu, u kojem je i umro 1922. godine.

Zagrebačka izložba kronološkim redom prati ne samo Bukovčevo slikarsko stvaralaštvo nego i život, potkrepljujući vrijeme dolaska i boravka u spomenutim gradovima te odlaska iz njih zanimljivim dokumentarnim materijalima i arhivskom građom.

Djela za ovu izložbu prikupljena su iz brojnih muzejsko-galerijskih institucija u Hrvatskoj i susjednim zemljama te privatnih zbirki zahvaljujući kojima će publika moći vidjeti i neka do sada nepoznata djela.

Cijeli članak možete pročitati na: cromoda.com

Foto: Galerija Klovićevi Dvori