Apolitični

Izložba slika Emanuela Vidovića na Pašmanu

U domu obitelji Vidović, u samoj jezgri otoka Pašmana, 19. kolovoza s početkom u 19 sati otvorit će se izložba slika Emanuele Vidovića, slikara koji se svoju intimu nije bojao prenijeti na platno i podijeliti je s pogledom drugih.
Kulturni program Pašmana u ljetnim periodima nipošto ne razočarava svoje mještane i posjetitelje, a svjedok tome je i najavljena izložba radova Emanuela Vidovića. Naime, slikarova obitelj na otok Pašman doselila se prije dvadeset godina, a sada, u svoj dom poziva sve ljubitelje Vidovićeve umjetnosti kako bi s njima podijelili kulturno naslijeđe koje je Emanuel stvorio i ostavio iza sebe.


Emanuela Vidovića kritika često naziva slikarom intimizma. Intimu poznatih područja Splita i Trogira, slikarovih rodnih mjesta, nesebično je dijelio s onima željnih njegove umjetnosti, ali gotovo uvijek u sjetnoj atmosferi polutamnih tonova, ostavljajući tako, ipak, dašak intime samo za sebe.
Svojevrsna smirenost u pokretu uvijek se vezivala uz Vidovića, a ta ista smirenost osjećala se u oku osobe koja je promatrala slikarevo djelo. Kao i kod svakog velikog umjetnika koji je iza sebe ostavio bogati opus, i u slučaju Emanuela Vidovića mogle su se osjetiti životne faze, prijelazi iz tamnih tonova u kolorističke preobrazbe, to ponovno vraćanje u sumorne ambijente i emocije.

Izložba slika Emanuela Vidovića


Pri kraj svog umjetničkog stvaralaštva posvetio se slikanju mrtve prirode, pa je upravo u tom razdoblju nastala i jedna od njegovih najpoznatijih slika – „Mrtva priroda sa satom”, prema mišljenju kritike, jedna od najljepših Vidovićevih slika.
U spomen na velikog slikara, ponos hrvatske slikarske kulture, te na svog djeda, obitelj Vidović u organizaciji s Turističkom zajednicom općine Pašman, vrata svog doma otvorit će za sve zainteresirane u 19 sati te će prezentirati dio osobne zbirke velikana hrvatskog slikarstva. U kulturno-umjetničkoj atmosferi svoju ulogu odigrat će i klape Zikva i Škoji koje će otpjevati nekoliko pjesama. U 21 sat, na mjesnom igralištu bit će puštena projekcija filma Bogdana Žižića „Emanuel Vidović: slikar”.
Ne propustite ovu divnu kulturnu večer posvećenu jednom od najvećih hrvatskih slikara, Emanuelu Vidoviću, u intimi doma njegove obitelji i posjetite otok Pašman uživajući u sjetnoj umjetnosti, baš onako kako je to ovaj umjetnik običavao.