Apolitični

Izložba slika Đure Sedera u palači Milesi

Izložba slika u okviru splitskog ljeta otvorena sredinom srpnja. Dođite i pogledajte…

Kako nam 62. Splitsko nudi same esencije za sva osjetila i dušu tako su u sklopu njegova programa Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Kulturna ustanova galerija Kula, 14. srpnja ove godine u prostorima akademijine palače Milesi vrata otvorili monografskoj izložbi slikara europskog glasa, Đuri Sederu.
Izložbu je svečano otvorio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a na otvorenju su zapaženo govorili predsjednik HAZU Zvonko Kusić i akademik Radoslav Tomić.

Izložba slika Đure Sedera

Izložba je zamišljena kao monografski prikaz Sederova stvaralaštva cijele druge polovice prošlog stoljeća. Naime, nakon što je 1951. godine diplomirao na zagrebačkoj Akademiji znanosti i umjetnosti, ovaj ugledni hrvatski slikar i redovni član HAZU, kao i svaki umjetnik, prolazio je brojne faze svog stvaralaštva stvorivši svojevrsnu slojevitu priču o samom sebi kao umjetniku, ali i kao o osobi.
Ovaj suvremeni hrvatski slikar tijekom stvaralačkog razdoblja od oko šest desetljeća stvorio je impresivan opus slikarskih uspješnica, te je na taj način upisao svoje ime u društvo cijenjenih hrvatskih slikara uvaženih u cijeloj Europi. Seder, ne samo što je bio slikar i na taj način nesebično dijelio svoju umjetnost sa svijetom, već je i kao profesor na zagrebačkoj Akademiji znanosti i umjetnosti mlade slikare školovao i poticao k napretku.

Dođite u palaču Milesi


Kao član skupine „Gorgona“ Đuro Sedar imao je različite faze slikarstva. Nakon rata započeo je s „marginalnim“ crno- bijelih kontrastnim naglašenjem praznina u prostoru koje je trajalo punih 14 godina, što je zapravo lako povezati s onemoćalim duhom i beznađem poslijeratnog razdoblja. Ipak, nakon crno- bijele faze „nemogućnosti“, spajajući svoje znanje i umijeće s tradicijom simbolizma i ekspresionizma, Seder je okrenuo novi list u svom umjetničkom stvaranju i započeo s fazom gusto nanešenih i ispremiješanih boja s motivima stolica, oblaka i praznih lica.
Nakon svega navedenog, jasno je da izložba Đure Sedera ne treba nikakav upečatljiv i grandiozan naslov doli Monografska izložba jer rad ovog slikara govori sam za sebe.
Grad Split poziva sve zaljubljenike u umjetnost te rad i djelo Đure Sedera, kao i sve oni koji se nađu na njegovim ulicama u vremenskom razdoblju do 14. kolovoza ( između 10-13, 18-21 sati, te subotom 9-13) da zavire u prostor palače Milesi i uz 24 karakteristična Sederova djela uživaju u umjetnosti koju nam je ovaj nesebični i veliki umjetnik podario.