Apolitični

Izložba skulptura „Simbioza” Ivane Komel

Ovog petka, 30. rujna u 20 sati, u Domu Marina Držića u Dubrovniku otvorit će se samostalna izložba skulptura kiparice Ivane Komel koju je pripremio kustos povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Ivana Komel

Kiparici Ivani Komel ovo nije prvi put da samostalno izlaže svoje radove u Domu Marina Držića, o čemu svjedoče njene prijašnje izložbe, među kojima i ona na kojoj su predstavljeni autoričini radovi nadahnuti upravo životom i književnim djelom dubrovačkog književnika Marina Držića.

Umjetnica Ivana Komel sama za sebe kaže da je umjetnost nešto što se u njoj razvijalo od samoga djetinjstva, a odabir tematike, medija i tehnika kojima je ostvarivala svoje ideje došli su spontano i intuitivno.

Simbioza

I ovog puta kiparica Ivana Komel ostaje vjerna ljubavi i divljenju prema velikom književniku Marinu Držiću, koji ju je svojim životom i radom nadahnuo na osobno stvaralaštvo. U sklopu izložbe „Simbioza” predstavit će se trinaest skulptura napravljenih od željeza, cementa i drveta, a sve su nadahnute upravo književnim promišljanjem književnika u čijem domu kiparica izlaže – Marinom Držićem.

Iako skulpture Ivane Komel nemaju direktnu aluziju ni poveznicu s komičnim likovima koje je Marin Držić opisao u svojim komedija, autorica se ipak poslužila izvornim idejama i karakterizacijama likova spomenutog književnika, pa se tako među trinaest skulptura očituju i književnikove ideje o ljudskim osobinama poput škrtosti, cinizma, gramzivosti i slično.

Poseban simbol Držićeva stvaralaštva koji je iznad svega zainteresirao i inspirirao kiparicu Ivanu Komel jest prolog Dugog nosa iz Dunda Maroja u kojem je autor Marin Držić na inteligentan i humorističan način opisao lice čovjeka kakvo je Držić prepoznavao prije četiristo godina,  a kakvo mi i danas viđamo.

Kustos izložbe Marin Ivanović skulpture Ivane Komel doživio je kao odraz inteligencije i svjesnosti osobnih mana i vrlina, ali i promjena u viđenju vlastitog ciklusa koje bi trebale prerasti u konkretnije društvene promjene.

Izložba „Simbioza” autorice Ivane Komel svečano se otvara u petak u 20 sati, u prostorima Doma Marina Držića, a svi zainteresirani za kiparstvo i promišljanja kiparice trebali bi svakako svratiti i provjeriti s kim se to autorica sjedinila u „suživot” koji je ispoljio trinaest skulptura.