Apolitični

Izložba “Ritam“ akademskog kipara Vitolda Košira u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“

Izložba “Ritam“ akademskog kipara Vitolda Košira u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“
Izložba pod nazivom „ Ritam“ akademskog kipara Vitolda Košira otvorit će se u srijedu, 15. ožujka, u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, R. Boškovića 31.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i Grada Splita, a ostaje otvorena do 31. ožujka. Kustosica izložbe je Iris Slade.

Iz teksta predgovora kustosice I. Slade:
Okosnica Koširove aktualne kiparske izložbe u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ jest ritam kao zajednički element skladbe i likovne kompozicije. Nakon poduže mentalne pripreme, u dramatično kratkom vremenu, koncem siječnja ove godine, realizirao je deset djela: tri peterodijelna zidna reljefa, dvije knjige, tri zvučnika i dva monolitna reljefa. Pritom je upotrijebio puno betona, nešto željeza i malo drva. Za izložbu je odabrao i dvije neizlagane knjige i monolit, na temu oratorijskog opusa Osorska trilogija skladatelja Borisa Papandopula i Berislava Šipuša. Nakon prve integralne izvedbe na Osorskim glazbenim večerima 2012., iste je godine objavljena koncertna snimka na 3 DVD-a s reproduciranim detaljima Koširovih radova na opremi izdanja. U pogledu koncepcije, interpretacija je srodna knjigama inspiriranim Držićem, o kojima je već bilo riječi. U recentnim realizacijama umjetnik nastavlja razrađivati i nadograđivati promišljanja o temi glazbe u kiparstvu.

Životopis umjetnika:
Vitold Košir rođen je 19. veljače 1966. u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Šime Vulasa 1989. godine. Studij viole diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1991. godine u klasi prof. Zlatka Stahuljaka. Zaposlen je u Simfonijskom orkestru Hrvatske radio-televizije kao stalni član. Autor je nekoliko televizijskih i kazališnih scenografija. Izlagao je na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je dvije nagrade za grafiku.