Apolitični

Izložba Nika Titanika nastavlja svoje putovanje


Nik Titanik i Sonja Švec Španjol. Foto: Marko Polonio

Retrospektivna izložba Nika Titanika predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine

Nakon impresivnog otvorenja retrospektivne izložbe Nika Titanika krajem prošle godine u Muzeju Mimara, kada se okupilo preko 500 zainteresiranih posjetitelja na otvorenju, izložba je početkom srpnja bila predstavljena istarskoj publici u Galeriji Pet kula u Motovunu, a ovaj petak 11. rujna s početkom u 19 sati otvara se u Domu kulture Nova Gradiška.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati izbor radova Nika Titanika nastalih u posljednjih 25 godina profesionalnog djelovanja – od prve nacrtane i prve objavljene karikature, preko nagrađenih karikatura i onih koje su izazvale najviše komentara, pa sve do recentnih radova.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe.

Cijeli članak možete pročitati na: cromoda.com

Foto: Pixabay