Apolitični

Izložba Neka plavo ostane plavo i praćenje stanja morskog otpada – projekt 4M

 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Udrugom Sunce i crnogorskim partnerima, ekološkom udrugom Green Home i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, provodi EU projekt Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru skraćenog naziva 4M (IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora) s kojim se želi potaknuti prekogranična suradnja Hrvatske i Crne Gore vezano uz zaštitu podmorja.
Ovim putem Vas pozivamo da sudjelujete na predavanju i otvaranju edukativne izložbe Neka plavo ostane plavo kao i na predstavljanju metoda praćenja stanja morskog otpada koja će se organizirati na otoku Lokrumu 22. i 23. travnja 2016. god.(petak i subota).

Program predavanja
22. travnja 2016. (petak), otok Lokrum u 10:30:

– Morski otpad – (kako nastaje morski otpad, na koji način utječe na ekosustave mora, turizam, ribarstvo, ljude…)
– Predstavljanje rezultata projekta DeFishGear – (prvog praćenja stanja morskog otpada u Jadranu)
– Prikazivanje kratkog videa o morskom otpadu: Jadran – Veliki plavi kontejner
– Održivi turizam vs. masovni turizam – Što je održivi turizam, kako se manifestira, koje su razlike u odnosu na konvencionalni, koja je dobrobit za ljude i prirodu
– Prikazivanje kratkog videa o primjerima održivog turizma u Dalmaciji.

Nakon predavanja slijedi otvaranje izložbe Neka plavo ostane plavo.


23. travnja 2016. (subota), otok Lokrum u 09:30:
Jedna od aktivnosti projekta također je predstavljanje metoda praćenja stanja morskog otpada na morskom dnu otoka Lokruma. Paralelno s predstavljanjem metoda praćenja stanja, organizirat će se i akcija Plava čistka u suradnji s Ronilačkim klubom Dubrovnik. Predavanje, otvaranje izložbe, praćenje stanja morskog otpada kao i Plava čistka, u sklopu projekta 4M, organizirani su u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Javnom ustanovom Rezervat Lokrum kao i Ronilačkim klubom Dubrovnik.
Dodajmo kako je Javna ustanova Rezervat Lokrum za sve zainteresirane organizirala besplatan prijevoz na otok .

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Foto: lokrum.hr

Piše : Nikolina Djangradović