Apolitični

Izložba Marka Pogačnika u Galeriji umjetnina Split: Model čovjekovog postojanja na zemlji

Projekt Marka Pogačnika „Model čovjekovog postojanja na zemlji” u skladu s njegovim postavkama o životnoj umjetnosti zasnovanim na iskustvima konceptualne umjetničke prakse, razvijao se kroz dva predavanja i radionicu, da bi naposljetku kulminirao u ambijentalnoj instalaciji postavljenoj u Galeriji umjetnina 10. ožujka 2015. u 19 sati.
Instalacija je postavljena u kontinuitetu kroz tri prostora Galerije umjetnina s ciljem omogućavanja individualnog iskustva procesa koji oblikuju naš svakidašnji svijet uz reference na lokalne specifičnosti po geomantijskoj karti Splita.
1. U prvom prostoru predstavljene su iskonske sile Zemlje, svojevrsni korijen same kreacije predstavljen formom mandorle (simbol života, odnosno, sjemena iz kojeg nastaje život) izvedene od kamenja i šljunka s aplikacijama od stakla. U kamenom obodu mandorle postavljena su tri kamena s kozmogramima zmajeva kao simbolima iskonskih snaga. Po geomantijskoj karti Splita instalacija u prvoj prostoriji odgovara Marjanu.

2. Drugi prostor je svojevrsni labirint hodnika koji simbolizira život kroz kojeg svakodnevno prolazimo. Pri ulasku u muzej posjetitelji moraju proći kroz labirint izveden od providne tkanine ovješene u hodniku koja nameće vijugavo kretanje. Pojedine faze prolaska kroz labirint života označene su kozmogramima izvedenim u pleksiglasu. Po geomantijskoj karti Splita labirint odgovara Dioklecijanovoj palači.
3. Vertikala trećeg prostora u visini od tri kata predstavlja kozmičko nadahnuće. Sa stropa se spiralno spuštaju kozmogrami izvedeni iz tkanina različitih boja, a na samom dnu spirale cilindrični su oblici izvedeni u drvu natopljenim mirišljivim uljem različito tretiranih površina.

Marko Pogačnik rođen je 1944. u Kranju u Sloveniji. Od 1965. do 1971. djeluje u okviru grupe OHO, od 1971. do 1979. živi i radi u poljoprivredno-umjetničkoj komuni u Šempasu. Djeluje u području cjelovite ekologije, umjetnosti i geokulture. Razvio je metodu litopunkture – umjetnost akupunkture, liječenja zemlje i gradova. Izložba je organizirana u suradnji s Tifološkim muzejom.
Izložba je otvorena do 31. ožujka 2015., radnim danom 10 – 18 sati, a subotom i nedjeljom 10 – 14. Ponedjeljkom i blagdanom je zatvoreno.
Dođite i budite naši gosti.

Galerija umjetnina, Ulica Kralja Tomislava 15, 21000 Split
Suradnice: Marika Pogačnik i Simona Čudovan
Kustos: Branko Franceschi
Više u kategoriji: kultura