Apolitični

Izložba iz Ciklusa „Jedan na jedan“ u GUS-u

Na trinaestoj izložbi ciklusa Jedan na jedan u Galeriji umjetnina izlažu Damir Babić i Mirjana Vodopija. Bitna odlika oboje autora i ono što ih povezuje je činjenica da za polazište svojih likovno-konceptualnih propitivanja koriste elemente prirode sa svojim beskrajnim mogućnostima interpretacije. Stvarajući kompozicije s temama iz prirode, ali i krajnje kontemplativnog karaktera, preko granica nadrealnog i jedan i drugi autor grade svoje cikluse u kojima iščitavamo njihova osobna, ali i ona opća, univerzalna stanja i spoznaje primarne vrijednosti.
Damir Babić predstavlja se ciklusom pejzaža Gdje počinje tišina? nastalim u periodu između 2010. i 2015. godine, sastavljenim od dijelova nekoliko različitih cjelina. Na šumske pejzaže iz ciklusa Tko je protjerao tišinu? Srca venu nadovezuju se tri izdvojena šumska pejzaža (Da li se odluke zaista donose unutar uma?, Sve je kao što treba biti, Kako se dešava obrat u prostor mogućeg?), dok se treća cjelina odnosi na pejzaže mora. Priroda Babiću služi samo kao inspiracija kako bi zabilježio ona druga, misaona i duhovna stanja, razmišljanja o temeljnim vrijednostima i smislu ljudskog postojanja, koja su nerijetko potaknuta intenzivnim doživljajima prirode. On pejzažima ne teži dočarati stvarne krajolike, nego njihovu intimnu interpretaciju. Odmičući se od vlastitih predodžbi i predrasuda, oslobađa vlastitu imaginaciju koja se rađa u neposrednom dodiru s prirodom.

Damir Babić spada u onu malobrojnu skupinu umjetnika koji se bave „ekologijom duha”, u onu skupinu umjetnika koja nam ne nudi utješni placebo za stišavanje osjećaja besperspektivnosti postojanja, već svojim stvaranjem utjelovljuje nadu sretnijeg opstanka. U svojoj „potrazi za čudesnim” (kako traganje za Smislom naziva Uspenski) nudi nam meditativne poligone, ostavljajući snažan dojam pulsirajuće energije i spoznaje da u današnje vrijeme, kada je čovjek zaokupljen materijalnim vrijednostima, postoji i duhovna sfera.
Evo što je kustosica Galerije umjetnina Split, Kornelija Krpačić napisala povodom izložbe:
– Pri određivanju estetičkih polazišta stvaralaštva Mirjane Vodopije često se isticala usmjerenost ovog opusa na istraživanje oblikovnih mogućnosti umjetničkih medija. Takav koncept umjetnosti podrazumijeva istraživanje i propitivanje same umjetnosti, kretanje unutar njezinih imanentnih mogućnosti, bez referiranja na društveno-politički kontekst ili uopće sferu svakidašnjeg života. Ali, autoričina je tematika duboko egzistencijalna, odnosi se upravo na ono po čemu smo ljudi – to je sfera propitivanja mogućnosti viđenja, osjećanja, imaginacije, mišljenja. Nije li upravo to područje istinski ljudske egzistencije, umjetnost utjehe i nade, proširenog viđenja?
U radovima Mirjane Vodopije nalazimo kozmičku simboliku, univerzalne teme koje nas povezuju i ujedinjuju, potiču na kontemplaciju. Uvijek su tu motivi istraživanja osnovnih oblika našeg iskustva svijeta i preduvjeta percepcije – vremena i prostora, prirode svjetla i sjene koja ga potvrđuje, odnosa statičnosti i mijene, mirovanja u pokretu kao poetične predodžbe sveopće relativnosti, nerazdvojivosti doživljenog i onog tko doživljava. Važni su mehanizmi i osobitosti subjektivnog – i jedino mogućeg – doživljaja, a ne sâm njegov sadržaj; osvješćivanje onog što nam često posve izmiče pažnji i što podrazumijevamo. Teme su međusobno nerazdvojno povezane: bavljenje medijem svjetla, kao i svako istraživanje tkiva stvarnosti, nužno upućuje i na temeljne kategorije prostora i vremena.

Damir Babić rođen je 1962. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1991. u klasi profesora Đure Sedera. Od početka izlagačke aktivnosti 1989. godine njegova umjetnička djelatnost uključuje različite medije (objekti, instalacije, fotografije). Godine 2003. započinje slikati, a 2010. godine asocijativno slikarstvo zamjenjuje prikazivačkim. Do sada je izlagao na više od petnaest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Živi i radi u Rijeci.
Mirjana Vodopija rođena je u Zagrebu 1963. godine. Diplomirala je 1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Svoje je radove predstavila na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjelovala u nizu domaćih i međunarodnih skupova, razmjena, rezidencijalnih programa. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Od 1987. godine do danas neprestano djeluje i kao vanjski suradnik HRT-a, kao autorica brojnih scenografija, špica, jingleova i ilustracija te vizualnih identiteta emisija u njihovoj produkciji. Od 1987. do 2007. djeluje kao samostalna umjetnica i član je HDLU-a. Od 2007. godine radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, trenutno u zvanju izvanrednog profesora, gdje od 2012. obnaša dužnost prodekanice za nastavu i studente. Živi i radi u Zagrebu.
Posjetite ovog utorka, 29. 09. 2015., Galeriju umjetnina Split i pogledajte izložbu iz ciklusa „Jedan na jedan” Damira Babića i Mirjane Vodopije koja započinje u 20 sati.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.