Apolitični

Izložba Ivana Posaveca – Horizonit / Dolje tvrdo, gore visoko

Povodom nove kulturne i umjetničke sezone i Galerija umjetnina u Splitu pokazuje koliko cijeni fotografiju te majstore ove zanimljive umjetnosti.

Ovog petka, 8. rujna u splitskoj Galeriji umjetnina svečano će se otvoriti izložba umjetnika Ivana Posaveca pod nazivom Horizonti / Dolje tvrdo, gore visoko. Izložbu priprema kustosica Iris Slade, a moći ćete je pogledati u prostorima Galerije do 2. listopada.

Horizonti / Dolje tvrdo, gore visoko

Sam autor izložbe, Ivan Posavec, svoje fotografske zapise, nebitno s kojim ciljem su nastale, naziva dnevničkim zapisima. Četrnaest panoramski snimljenih fotografija nastalih u jedanaestogodišnjem periodu prikazat će se pod nazivom Horizonti / Dolje tvrdo, gore visoko, a na promatraču je da odredi koja će se emocija i ideja projicirati u njegovom oku.

Iako će svaki promatrač imati neku svoju viziju izložbe, autor Ivan Posavec svoje motive pronalazio je ponekad ciljano, a ponekad sasvim slučajno no svaki puta im je pristupao s jednakom dozom perfekcionizma tražeći savršeno svijetlo i kut. Najviše fotografija bavi se tematikom smještenom u Zagrebu, dok ih je nekoliko snimljeno i u Šibeniku te Splitu. Posavecov stil snimanja fotografija može se nazvati klasičnim zbog korištenja analognog fotoaparata; digitalizira film kako bi ga prebacio u panoramsku formu. Sve slike snimljene su crno-bijelom tehnikom te su uokvirene crnim rubom.

Sam naziv izložbe nagovještava horizont kao osnovni motiv i središnju tematiku, a izdužena forma fotografija dodatno doprinosi vodoravnom smjeru prostora koji se kroz objektiv Ivana Posaveca čini još daljim, dužim i mističnijim. Crno-bijela tehnika fotografiranja posebno doprinosi ovom mističnom doživljavanju fotografija koje na vrlo suptilan način ukazuju na posebnost mjesta koje se na trenutak čini običnim, a već u sljedećem trenutku nestvarnim i idiličnim.

Tražeći prostore lišene ljudske komponente i pretjerane estetike, Ivan Posavec svoje centralne motive diskretno uvodi u fotografiju i stvara svojim tehnikama i stilom dojam relaksacije i bezuvjetne ljepote.

Uvod u novu umjetničku sezonu i jesenski period godine svakako, nakon ljetne vreve, traži malo opuštanja i bijega iz prenapučene svakodnevice, stoga navratite do Galerije umjetnina u Splitu i provjerite što skrivaju horizonti majstora fotografije Ivana Posaveca.