Apolitični

Izložba o hrvatskoj fascinanciji starim Egiptom u Muzeju Mimara

Zagrebački Muzej Mimara u četvrtak otvara izložbu “Egipat u Hrvatskoj: hrvatska fascinacija starim Egiptom”, koja je ostvarena u suradnji s nizom muzejskih i znanstvenih institucija koji istražuju staroegipatsku povijest i umjetnost, te njihov utjecaj i spone s hrvatskom kulturom i društvenim nasljeđem.

Prema autorskom konceptu Mladena Tomorada izložba donosi jedinstven pregled egipatske umjetnosti čuvane u hrvatskim muzejima i privatnim zbirkama, otkrivajući tisućljetne spone Hrvatske i Egipta.

Postavljena je na dva kata i podijeljena u 21 tematsku cjelinu. Kao jedan od bitnijih segmenata izdvojene su knjige hrvatskih znanstvenika na temu, a tu su i arhivski filmovi koji prezentiraju različiti društveni kontekst očaranosti Egiptom tijekom 20. stoljeća.

Posjetiteljima se otkriva bogatstvo stalnog muzejskog postava u zbirci starih civilizacija i zbirci stakla koje čuvaju vrijedne predmete starog Egipta, a to će vrijedno blago moći proučavati i na digitalnoj platformi na kojoj je dostupno više od četiri tisuće predmeta iz četrdesetak institucija, najavljeno je iz Muzeja Mimara.

Na šezdeset panoa objašnjavaju se poveznice dviju zemalja i načini dolaska egipatskih umjetničkih predmeta u Hrvatsku od 1. tisućljeća prije Krista do danas.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay