Apolitični

Izložba Emila Roberta Tanaya „Masline”

Izložba Emila Roberta Tanaya „Masline” otvorit će se ovog petka 15. srpnja 2016 u 21:00, u Galeriji Sv. Jerolim u Hvaru.

Ovo je izložba akvarela i ulja na platnu akademskog slikara iz Zagreba koji s ljubavlju izlaže na najsunčanijem našem otoku. Izložba će biti otvorena do 9. kolovoza 2016. godine.

Emil Robert Tanay je birajući i tematizirajući prostore (unutarnje – vanjsko) svoje slikarstvo odredio rasponom od komentiranja otuđenosti do izražavanja ushita pred krajolikom. Ono zajedničko što od interijera do eksterijera povezuje njegove opuse jest metafizička dinamika tišine. U najnovijem nizu pod nazivom „Masline” slikanom u plenairu, otvorio je prostor tišini jutra, podneva, poslijepodneva u masliniku. Uz napomenu iz povijesti suvremene/ovodobne umjetnosti, Emil Robert Tanay je u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, zastupljen slikom „Dinamika tišine” s prizorom karakterističnoga interijera: otud, iz umjetnikove značenjske, lingvističke poetike izvlačimo uvod u priču. Ali priča je započela još u ranoj mladosti fascinacijom beskonačnim mogućnostima koje nudi prostor likovne umjetnosti, potom očaranošću krajolikom; započela je slikarevim izlascima uz Savu, gdje je, još kao student nalazio motive za akvarele, za svoje meditativne likovne zapise. Valja napomenuti, i kada je na tragu „stilske formacije” djelovao u grupi Biafra (1971. − 1978.) i kada slika antologijske interijere određujući ih egzistencijalnom tjeskobom, i kada predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Emil Robert Tanay neprestano njeguje akvarel. Akvarel kao duhovna vježba, meditativan kao stih, svakodnevan kao kruh (Nula dies sine linea).

„Masline”…

Tanayev majstorski akvarel, poticao je, ne i požurivao, aktualni blistavi ciklus ulja „Masline” koje danas podastire u galeriji „Sv. Jerolim” u Starome Gradu na Hvaru. Ciklusom „Maslina” potvrđuje se Tanayeva meditativna poetika kojom krajolik, umijećem znalca plemenitih tajni, gospodara boja, pretvara u interijer univerzuma… Veliko slikarstvo u pristupu motivu, u kompozicijskom skladu, u koloritu. Upečatljivo slikarstvo u suodnosu kolorističke ekspresije i forme, blistavo slikarstvo u istraživanju spektra i promišljanju ritma svjetla i sjene. Rezultat: ljepota, ravnoteža, sklad. Uz solilokvij onoga koji umjetnošću, kreativnošću nastoji dohvatiti ljepotu. (Lilijana Domić)
Životopis
Emil Robert Tanay rođen je 7. ožujka 1944. u Zagrebu. Na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1967. godine. Od 1967. do 1972. suradnik je Majstorske radionice profesora Krste Hegedušića. Specijalizira fresco slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu 1974. Do 1982. godine profesor je na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Od 1982. savjetnik je u Republičkom zavodu za prosvjetno-pedagošku službu Hrvatske. Od 1988. je docent na Nastavničkom odsjeku gdje je od 1993. do 2014. redoviti profesor u stalnom zvanju metodike likovnog odgoja i obrazovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Emil Robert Tanay samostalno je izlagao u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je I. nagrade za slikarstvo na V. Bijenalu mladih u Rijeci 1971., a 1974. dobitnik je nagrade za slikarstvo na VII. Salonu mladih u Zagrebu. Osim slikarskog rada bavi se istraživanjima na području metodike nastave likovnog odgoja i obrazovanja poticanjem likovnih sposobnosti darovite djece. Predsjednik je Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, te potpredsjednik Svjetske organizacije za odgoj putem umjetnosti InSEA (2003. – 2008.). Godine 2001. odlikovan je međunarodnom Ziegfeldovom nagradom koju dodjeljuje Američka udruga za odgoj putem umjetnosti – USSEA, za ukupnost doprinosa međunarodnom likovnom odgoju i obrazovanju. Od 2003. do 2004. prodekan je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Voditelj je Koordinacije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za izradu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda za umjetničko područje. Od 2016. godine profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.
Popratite ovu izložbu i guštajte u hvarskom kulturnom ljetu.