Apolitični

Izložba Dalibora Jelavića u Galeriji Kula

Ove srijede, 12. listopada, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Splitu i kulturna ustanova Galerija Kula pozivaju sve zainteresirane na otvorenje izložbe slika Dalibora Jelavića – Kritička retrospektiva.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u Zavodu HAZU-a u Palači Milesi u Splitu u srijedu 12. listopada s početkom u 19:30, a izložba će ostati otvorena do 6. studenoga.

Dalibor Jelavić školovao se u Zagrebu nakon čega je surađivao s brojnim hrvatskim slikarima koji su potpomogli njegov slikarski napredak i oblikovanje stila. Jedan od prvih umjetnika s kojima je surađivao bio je Krsto Hegedušić u njegovom ateljeu na Rokovom perivoju, a zajedno su izrađivali kartone za freske spomenika na Tjentištu.

Nekoliko godina Dalibor Jelavić surađivao je i s Edom Murtićem, kao njegov pomoćnik, na izradi tapiserija, mozaika i keramike, a njegovom umjetničkom i likovnom oblikovanju pomogla je i suradnja s profesoricom Ljubom Ivančicom i profesorom Nikolom Reiserom. Boravak u Parizu i Rouenu profilirali su Dalibora u njegovoj fazi „Strašila“ nakon čega je postao član Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Dalibor Jelavić od 1976. godine do danas imao je brojne samostalne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Rumunjska, Crna Gora, Italija, BIH, Island, Belgija, Makedonija, USA, Velika Britanija…), a splitski HAZU i palača Milesi s veseljem izlažu njegova umjetnička djela zbog čega vas sve pozivaju na otvaranje izložbe koja će biti 12. listopada.