Apolitični

Izložba “Bauhaus: od škole do pokreta” u Galeriji umjetnina Split

U godini u kojoj se diljem svijeta obilježava stota godišnjica osnivanja njemačke škole za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, Galerija umjetnina u Splitu i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izložbom Bauhaus – od škole do pokreta priključuju se ovoj velikoj obljetnici.

Kroz radove studenata i profesora Bauhausa iz hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, izložba prenosi priču o toj jedinstvenoj školi koja je svojim utjecajem u potpunosti promijenila tijek poslijeratne svjetske arhitekture, dizajna i umjetnosti, unatoč činjenici da je djelovala samo četrnaest godina.

Posebno mjesto u našoj povijesti umjetnosti, pa tako i na izložbi, imaju studenti Bauhausa: Otti Berger, Ivana Tomljenović i Gustav Bouhtinsky koji su pohađali školu u vrijeme njenog djelovanja u Dessau. Pored hrvatskih studenata, izložba prikazuje radove drugih studenata poput Augusta Černigoja, Farkasa Molnára, Lou Scheper, te profesora među kojima su Paul Klee i Marcel Breuer.

Ovi vrijedni radovi dio su Zbike Marie Luise i Ruth Betlheim koja se čuva u MSU Zagreb. Poseban segment izložbe prikazat će utjecaje Bauhausa na poslijeratnu arhitekturu, umjetnost i oblikovanje u Hrvatskoj kroz radove članova grupe EXAT 51 (Bernardo Bernardi, Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vladimir Zarahović, Vladimir Kristl).

Cijeli članak možete pročitati na: galum.hr

Foto: Pixabay