Apolitični

Izložba Art Eco / Višak u galeriji ULUPUH

Galerija ULUPUH u Zagrebu i ovog četvrtka za sve ljubitelje umjetnosti priprema zanimljivu izložbu. Naime, 6. listopada otvara se izložba pod nazivom Art Eco/ Višak u čijem programu će se predstaviti skoro 40 umjetnika iz Hrvatske. Izložba će biti otvorena do 21. listopada.

Autor koncepcije izložbe jest Davor Klarić, a kustosica i selektorica izložbe Branka Hlevnjak. Izložba Art Eco / Višak zamišljena je kao bijenalno predstavljanje čiji naziv otkriva „umjetnost ekologije”, ali u podnaslovu provocira riječju „višak”. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb pomogli su financijski u ostvarivanju izložbe Art Eco / Višak.

Ideja Art Eco / Višak

Još šezdesetih godina prošlog stoljeća probudila se snažna osviještenost o problemu zagađenja okoliša koji nas okružuje, što je dovelo do razvoja reciklaže lako i brzo razgrađujućeg materijala. Umjetnici postmoderne desetak godina kasnije prihvatili su problem masovne proizvodnje i narušavanja ekologije kao stavku koju o kojoj je dobro progovarati kroz različite oblike, naravno zbog šireg i odvažnijeg dometa među publiku. Art Eco također se uključio u taj dugotrajni i zahtjevni proces koji uz sve one klasične natuknice poput pretjerane i nepotrebne proizvodnje žele osvijestiti publiku o očuvanju okoliša kao moralnoj vrijednosti. Za Art Eco program bilo kakav oblik odgovornog ponašanja na ovu temu, u kombinaciji s kreativnošću stvara novi oblik estetike za koji vjeruju da će imati odjek među publikom i sviješću ljudi.

Podtema – Višak, kratko i jasno aludira na sve materijale i proizvode čiji rok trajanja ne prestaje u trenutku kada nam dosade. Upozorava se na bitnost redizajniranja i prenamijene starih odbačenih materijala i predmeta čija svrha može biti potpuno drugačija ako se osvijestimo i pusti kreativnost da djeluje iz nas. Branka Hlevnjak tako u predgovoru na temu Art Eco/ Višak navodi različite primjere prenamijene starih predmeta u potpuno nove i funkcionalne oblike.

Izložba je otvorena do 21. listopada, svaki radni dan od 10 do 20 sati, a ulaz je potpuno besplatan. Svakako dođite i razgledajte izložbu jer možda i vi dobije neku zanimljivu i kreativnu ideju o prenamijeni starog predmeta.