Apolitični

Izbori u najvećoj svjetskoj organizaciji za koju niste čuli mogli bi promijeniti internet kakvog poznajemo

Kandidatkinja američkog State Departmenta ovog se tjedna sučeljava se s ruskim protukandidatom na izborima za vodstvo jednog od najvažnijih međunarodnih tehnoloških tijela u svijetu. Tko pobijedi u toj utrci, mogao bi odrediti hoće li internet ostati relativno decentralizirana i otvorena platforma, ili će se početi centralizirati u rukama nacionalnih država i državnih kompanija koje možda žele veliku kontrolu nad onim što njihovi građani vide i rade na internetu, piše portal Wired.

No, samo nekoliko dana prije izbora, utrka za glavnog tajnika Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) privukla je vrlo malo pažnje svjetske javnosti. U utrci za navedenu poziciju sudjeluju Amerikanka, Doreen Bogdan-Martin, bivša stručnjakinja Ministarstva trgovine za telekomunikacije koja se pridružila ITU-u 1990-ih te Rus Rashid Ismailov, bivši zamjenik ministra u ruskom ministarstvu telekomunikacija. Dakle, klasično sučeljavanje Zapada protiv Istoka.

Prema svojim izbornim platformama, oboje kandidata signaliziraju isti temeljni cilj, odnosno povezivanje svake osobe na svijetu s internetom i uslugom mobilne telefonije do 2030. godine. Međutim, oboje kandidata predstavljaju dvije fundamentalno različite vizije za budućnost interneta. Kampanja Bodgan-Martin usredotočena je na njezine rezultate upravljanja složenom administracijom tijela Ujedinjenih naroda. Ismailov je u međuvremenu obećao “humanizaciju” telekomunikacijske infrastrukture i pozvao se na svoju kandidaturu kao način da se odbaci američka “dominacija” na internetu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay