Apolitični

Izbacivanjem vozača iz prometa, autonomnim vozilima prijeti isto što i IT sustavima – kibernetička (ne)sigurnost

Novo izvješće Agencije za kibernetičku sigurnost Europske Unije (ENISA) te Centra za zajedničko istraživanje (JRC), koji je servis znanosti i znanja Europske komisije, baca svjetlo na rizike kibernetičke sigurnosti povezane s uvođenjem umjetne inteligencije u autonomna vozila te pruža preporuke kako ih izbjeći.

AI sustavi autonomnih vozila rade kontinuirano kako bi prepoznali prometne znakove, prometne oznake na cestama, druga vozila, procijenili brzinu drugih vozila i kako bi planirali daljnji put. Ako izuzmemo nenamjerne prijetnje, poput iznenadnih kvarova, ti su sustavi ranjivi na međunarodne napade koji imaju specifičan cilj ometanja AI sustava i remećenje kritičnih sigurnosnih funkcija u prometu..

Dodavanje boje na ceste kako bi se zavarala navigacija ili naljepnica na prometne snakove, poput znaka za obavezno zaustavljanje (STOP znak) kako bi se spriječilo do AI sustav prepozna isti znak, samo su neki primjeri takvih mogućih napada.

Takve izmjene mogu navesti AI sustav da na krivi način klasificira objekte te da se u konačnici počne ponašati opasno u prometu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay