Apolitični

Iz UN-a upozoravaju kako je ribolov u Sredozemnom i Crnom moru daleko od održivog

Pretjerani izlov ribe u Sredozemnom i Crnom moru u padu je u proteklih deset godina, no obuhvaća 73 komercijalne vrste i još je daleko od održivog ribolova, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

U toj zoni u kojoj je jedan aktivni ribar na tisuću stanovnika, vitalno je poboljšati upravljanje ribolovnim resursima, kako za lokalno gospodarstvo tako i za očuvanje bioraznolikosti, piše u izvješću Opće komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) te UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Dvogodišnje izvješće 2022. objavljeno je uoči 15. UN-ove konferencije Konvencije o bioraznolikosti, nazvane COP15 Bioraznolikost koja počinje u srijedu u Kanadi.

Pritisak pomalo popušta, posebno za vrste obuhvaćene multilateralnim planom upravljanja, no 73 posto komercijalnih vrsta još je pretjerano eksploatirano te iako je sada nešto manji, pritiska ribarstva i dalje je dvostruk u odnosu na ribarstvo koje se smatra održivim, navodi se u izvješću.

U prethodnom izvješću GFMC je naveo da pretjerani izlov obuhvaća 75 posto komercijalnih vrsta u 2018., što je bio pad u odnosu na 88 posto 2012.

Ohrabruje podatak da je znatno smanjen pretjeran izlov oslića u Mediteranu, kao i romba (oblića) u Crnom moru te lista u Jadranskom moru, navodi se o vrstama obuhvaćenima planovima upravljanja.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay