Apolitični

Iz Solina starta Dalmacija Ultra Trail

Pet planina, Biokovo, Mosor, Omiška Dinara, Primorska kosa, Kozjak, tri rijeke, Jadro, Cetina, Žrnovnica uz poznate povijesne i kulturne lokacije, poput Fortice, Klisa, antičke Salone u jednom dahu povezat će Dalmacija ultra trail utrka koja je nedavno predstavljena u Splitu, u Kući slave splitskog sporta.
Organizatori, okupljeni u Udrugu Dalmacija trails, nakon uspješno odrađenog niza utrka, Mosor Grebbeninga, Imber treka, Promina treka, Jesenice trekinga, Marjan traila sjedinjenih u Proljetni treking kup, te Biokovo Vertikala i Vela Strka u sklopu Vela Luka outdoor festivala, odlučili su udružiti snage i na područje Dalmacije najbrže rastuće trail regije u Hrvatskoj prvi put dovesti najprestižniji oblik trail utrke.
Trail i trekking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka, a Dalmacija je jedna od najpoželjnijih destinacija. Još 2010. na ovom se području trekingom bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Proljetni trekking kup okuplja skoro 2000 sudionika.

Utrke će se održavati 21. – 23. listopada u sljedećim dužinskim kategorijama:
165 km – start Omiš
110 km – start Klis
60 km – start Baška Voda
20 km – start Dugi Rat
Iako svi misle da je dalmatinski krš težak, teško savladiv, uspjelo se naći takve rute koje nisu tehnički zahtjevne tako da se, iako će limit za dolazak u cilj biti 48 sati, prvoplasirane se očekuje u cilju unutar 20 sati. Osim kraljevske utrke na 165 kilometara, nalaze se i kraće utrke prilagođene onima s manje kondicije i početnicima.
– Pripreme za utrku traju već mjesecima, trasirano je više od 300 km staza, potrošeno više od 200 radnih sati, a pred nama je još veliki posao prezentacije utrke na međunarodnim turističkim sajmovima i utrkama. Zadovoljni smo jer su važnost ovog projekta prepoznale jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice s područja kojim prolazi trasa utrke, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije, imamo podršku Parka prirode Biokovo i HGSS-a – rekao je direktor utrke, Dragomir Bili Čović.
Na predstavljanju Dalmacija Ultra Trail premijerno je prikazan i promotivni film u režiji Ivana Perića.
Uključite se i vi u Dalmacija Ultra Trail.

Više u kategoriji: Turizam; Život
Izvor i foto: solin.hr
D. Šabić, mag. nov.