Apolitični

Iz Omiša u Split pa onda u cili svit

Dragi prijatelji iz Omiša pohodili su Gundulićevu 36 i za naše ugodno druženje koje smo nazvali „Iz Omiša u Split pa onda u cili svit“, pripremili zanimljivi kulturni, gastro i glazbeni program koji je odisao toplim riječima, zanimljivim glazbenim notama, koloritom narodnih nošnji i delicijama omiškog i poljičkog kraja. Krenuli smo s riječima dobrodošlice uz zahvalu jednom gospodinu koji je uložio energiju i uspio okupiti zanimljive Omišane u „salonu kulture“. Program je započeo s pjesnikinjom Đurđom Tičinović…

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Omiš-1.mp3?_=1

Omiš je uzdanik i čuvar dalmatinske klapske pisme, o čemu nam svjedoči jedini festival klapa s dugogodišnjom tradicijom, na trgovima gusarskog grada. Drago nam je što smo ugostili jednu od poznatijih i vrlo traženih klapa, klapu Pasika iz Kostanja koja pjesmom i nastupima po svijetu na uspješan način prikazuje i promovira svoj kraj, Dalmaciju i Lijepu Našu. Imate priliku čuti što nam je rekao predstavnik klape, Ivan, a potom i dašak klapske pisme.

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Omiš-ton-2.mp3?_=2

Ovakva druženja zamišljena su kao promocija svega lijepog iz kraja koji se predstavlja glazbom, kulturom, pisanom riječju, zanimljivostima, ali i dobrim kvalitetnim vinima i gurmanskim specijalitetima.

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Omiš-ton-3.mp3?_=3

Cijelo vrijeme prostor su krasile slike i eksponati omiškog slikara Tome Raljevića, a „skup“ Omišana u Gundulićevoj upotpunjavale su djevojke u narodnim nošnjama, kao i dečki iz Udruge za očuvanje hrvatskog folklora iz Omiša koju vodi Damir Mimica.

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Omis-4.mp3?_=4

Naše drage gošće iz gudačkog kvarteta osnovne glazbene škole Lovro pl. Matačić pri Centru za kulturu Omiš zadivile su nas svojim nastupom kojim su dočarali čarobnim instrumentima violinom, klavirom i violončelom, neka zanimljiva prošla vremena, pod vodstvom profesorice Ane Bubalo.

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Omiš-ton-5.mp3?_=5

 

 

U nastavku prigodnog programa čuli su se sjajni komentari na čarobne zvuke gudačkog kvarteta, pa nam je naša pjesnička duša Đurđica pročitala još jednu lijepu pjesmu, a nakon nje o ulozi velikog poljičkog kneza nekoliko riječi s nama je podijelio Petar Rodić…

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Omiš-ton-6.mp3?_=6

S dubokim poštovanjem zahvalili smo se svim gostima i dragim prijateljima koji su pohodili našu umjetničku adresu na Gundulićevoj 36, prilikom snimanja i predstavljanja programa „Iz Omiša u Split pa onda u cili svit“. Kako smo s oduševljenjem saznali, dugo će pamtiti zajednički nastup koji su zaključili stihovima pjesme „Oprosti dušo“.

D. Šabić