Apolitični

Iz KD „Kolarin” poručuju: Ništa se ne postiže bez žrtve

Nova premijera KD Kolarin – predstava Marka Bruerevića „Vjera iznenada”. Premijera je 3. lipnja, a reprizne izvedbe su 4. i 5. lipnja u 20 h u Kazalištu Marina Držića.

Kazališna družina Kolarin osnovana je u cilju promicanja dubrovačke književne i scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela za djecu i odrasle dubrovačkih pisaca, a osnovale su je 4. listopada 2010. godine glumice iz najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu „Sve o ženama” M. Gavrana.


Prvi nastup zbio se prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, kratkim igrokazom „Stolovi i stočići” izvedenim 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić. Početkom 2011. premijerno su izveli predstavu „Šporka kanasta” Matije Sršena, u režiji prof. Radmile Milaković, koju su odigrali čak 16 puta. Prema tekstu Borisa Njavra 2012. postavljaju predstavu „Škerac sa Svete Marije” u režiji glumice Žuže Egrenyi, kojoj je ovo bila prva samostalna režija. Predstava je odigrana 30 puta, a 2013. godine na 53. Festivalu kazališnih amatera osvojila nagradu za njegovanje kulturne baštine. Godinu 2012. obilježila je i predstavu za djecu „Božić djeda Martina” L. N. Tolstoja u adaptaciji i režiji Tajane Martić, jedne od članica KD Kolarin, a odigrana je 9 puta. Paralelno s brojnim nastupima, postavljaju i adaptiraju na dubrovački dijalekt „Ribarske svađe”, komediografsko remek-djelo Carla Goldonija , opet uz redateljsku palicu glumice Žuže Egrenyi, koje su 2013. godine uvrštene u popratni program 64.Dubrovačkih ljetnih igara, a odigrane su 17 puta. Godine 2014. iznjedrili su još jednu uspješnu premijeru, prema tekstu svestranog Dubrovčanina Joza Lovrića, „Matrimonijo”, koja je do danas odigrana više od 25 puta. Osim što glume u vlastitim produkcijama, članovi Kazališne družina Kolarin sudjelovali su i sudjeluju u pregršt drugih manifestacija: ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, na promociji knjige Ivane Lovrić Jović, na promociji knjige „Grad u điru” Borisa Njavra, u izvedbi predstave „Dundo Maroje” u režiji Krešimira Dolenčića, u raznim humanitarnim akcijama, na manifestaciji Noći kazališta, u sklopu Konavle Art-a, na fest SV.Vlaha, u sklopu susreta klapa „Na me pogled tvoj obrati”, u sklopu Gatskog kulturnog ljeta, na Danima Ive Marjanovića… Na posljetku statiraju u raznim filmskim i televizijskim projektima, te organiziraju razna gostovanja kojima je cilj promicanje kazališnog amaterizma u gradu, županiji, a i šire.


Kazališna družina Kolarin pravi je primjer za izreku ništa se ne postiže bez žrtve. Iza njih je više od 5 godina rada, 5 predstava, 130 manifestacija, preko 15000 gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu grada, županije i izvan nje. Puno je tu odricanja različitih ljudi koji rade različite poslove u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskoj umjetnosti…
Kratko smo vam predstavili kazališnu družinu Kolarin koja će tri puta u jednom tjednu za vas izvesti predstavu Marka Bruerevića „Vjera iznenada”.
Autorski tim Marka Baurevića sačinjavaju:
Režija, scenografija i izbor glazbe: Paolo Tišljarić; Kostimografija: Tea Bašić; Savjetnica za jezik i govor: Žuža Egreny; Dizajn: Davorin Erceg; Izrada kostima: Anja Vlahinić; Oblikovanje frizura i šminke: Ivana Pleša; Lica: Gospođa Zora – Jelica Čučević Gospar Valo, njen muž – Ante Tonći Đurković / Ivan Boban Jele, njihova kći – Barbara Lončarić Lučić / Ana Knez Gospar Kristo Blazničić – Aida Macheido / Jelena Maržić Gospar Melko Lipšić – Nikola Sekulo / Ivan Džamonja / Stipe Vekić Gospar Noko – Leo Mrkić / Ivan Boban / Nikša Đerek Pave – Marinka Metković / Kaća Carević Maruša – Marija Hrtica / Darija Mikulandra Žanetić.
Zaključimo na kraju, članovi kazališne družine Kolarin najavljuju novu premijeru, a riječ je o naslovu Marka Bruerevića „Vjera iznenada” koji će se izvesti 3. lipnja s početkom u 20 sati u Kazalištu Marina Držića. Režiju preuzima mladi redatelj Paolo Tišljarić.
Reprizne su izvedbe na rasporedu 4. i 5. lipnja u 20 sati.

Izvor i foto: dubrovnik.hr