Apolitični

Iz Imotskog u Split pa onda u cili svit

Brojni imoćani koji žive u Splitu, ali i u drugima krajevima Dalmacije, a posebno u svom rodnom gradu pohodili su Gundulićevu 36, u glazbeno literarnu večer u kojoj su se glazbenici, glumci, umjetnici i pjesnici podrijetlog iz ovog lijepog i romantičnog kraja , predstavili sa čitanjem pjesama, glazbom, humorom kao i gurmanskim delicijama Imotskog poput nadaleko poznate imotske torte, pršuta, sira i vrhunskog vina. Nakon uvodnih pozdravnih riječi dobrodošlice vašeg potpisnika redaka i kolege novinara Brace Velimira Ćosića ,na pitanje kako objasniti da su imoćani vrhunski talenti i glazbenici ponajbolji u državi, ali prepoznatljivi i preko granica zanimljiv odgovor nam je dao prof Ivan Glibota…..voditelj najbolje glazbene škole u Hrvatskoj i četvrestrukog prvaka, puhačkog orkestra gradske glazbe Imotski…..

Posebno zadovoljstvo i čast u literarnom dijelu večeri nadaleko poznatog pjesnika Juru Brekala imao je Braco Ćosić…..

Još jedna zanimljiva profesorica iz Imotskog sa srećom i osmijehom na licu pročitala je svoju autorsku pjesmu „U mome kraju jezera su mora“ , a radi se o gospođi Gordani Radić…..

Vrlo rijetko tekstovi pjesama Mercedes Cede Brekalo izlaze u javnost, no ovo literarno glazbeno i likovno druženje izmamilo je djelić nje kroz riječi pjesama koje su napisane u vrijeme mladosti….

Naši glazbeni gosti su pjesmom i svirkom nekih nježnih melodija imotskog kraja vratili plesne korake u prvi plan, i tako na glazbeni vrlo lijepi i istančan način upotpunili ozračje druženja u Gundulićevoj 36.to su za ovu priliku bili prof Ivan Glibota i njegova supruga Jona, profesor darko Rimac i Boško Ćosić koji je uz glazbeni dio pripremio vernisaž ili pak izložbu fotografija uz podršku imotske udruge „Kap“.

U drugom dijelu druženja Marijan Grbavac glumac , kazalištarac pokušao je ali i uspio nasmijati nazočne sa zanimljivim humorističnim monologom iz imotske krajine……

Svakako treba pohvaliti ovakvu ideju druženja ljudi iz istog kraja, kada nam naviru sjećanja i misli iz djetinjstva, potvrdila nam je Gordana Radić te zamoljena od kolege Ćosića da pokuša dočarati vrijeme kada je pisala pjesme , na to polako i pristala….

Uz zanimljive poglede i riječi druženja literarni dio večeri priveli smo kraju uz pjesmu drage nam Mercedes Cede Brekalo…

I na samom kraju prije nego su gosti i dragi prijatelji pohodili probati imotske delicije , moderatori programa Denis Šabić i Braco Ćosić svima su se zahvalii …..

D. Šabić