Apolitični

Iz Europskog socijalnog fonda više od 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je u srijedu, tijekom posjeta Ljetnoj školi znanosti u Požegi, da će na jesen iz Europskog socijalnog fonda biti osigurano više od 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti kako bi ovakvi i slični projekti dobili strukturnu i financijsku pomoć.

“U Hrvatskoj imamo brojne projekte koji populariziraju znanost kod mladih, od projekta gospodina Korlevića u Višnjanu, znanstvenog festivala u Zagrebu, tvornice u Splitu. Želimo osigurati sustavnu potporu takvim projektima kako bi popularizatori znanosti u Hrvatskoj mogli egzistirati kao zanimanje“, izjavio je ministar Pavić prilikom posjeta Ljetnoj školi znanosti koja se u prostorijama Gimnazije Požega održava od 29. srpnja do 18. kolovoza.

Pavić je izrazio i zadovoljstvo što su danas na Ljetnoj školi znanosti koja se već šestu godinu za redom organizira u Požegi i koja okuplja vrhunske stručnjake, a prethodnih godina uspjeli su ugostiti i dva nobelovca. Istaknuo je i kako takvi projekti zaslužuju sve pohvale jer mladima diljem svijeta osiguravaju aktivnosti ljeti i pružaju im mogućnost da bolje upoznaju znanost. Dodao je i da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja već mjesecima rade na popularizaciji znanosti u Hrvatskoj.

Pavić je posebno naglasio da mu je razvoj STEM područja, kao ministru rada, itekako bitan jer su STEM vještine, vještine koje su potrebe na tržištu rada 21. stoljeća i koje u konačnici mladima mogu pomoći da pronađu konkurente poslove, poslove dodatne vrijednosti i ostanu u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay