Apolitični

Ivo Bilić: Djeca postaju pravi mali umjetnici svoje struke (1. dio)

U ovoj video reportaži donosimo zanimljivu priču o srednjoj Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu koja na poseban način postaje škola izvrsnosti na širem dalmatinskom području.

Domaćin u razgovoru bio je ravnatelj škole Ivo Bilić koji s puno energije i zadovoljstva govori o dosadašnjim iskustvima u radu s kolegicama i nadasve s djecom koja školovanjem postaju pravi mali umjetnici gastronomije, kulinarstva, turizma, hotelijerstva i drugih struka u ovoj obrazovnoj ustanovi. Podsjetimo ukratko, Turističko-ugostiteljska škola u Splitu ima 55-godišnje iskustvu u obrazovanju odraslih. Izvode se redovni srednjoškolski programi, prekvalifikacije i doškolovavanja za sva zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a također usavršavanja i osposobljavanja. Škola ima specijalizirane kabinete za izvođenje najsuvremenijih oblika nastave, a u području ugostiteljstva ima 4 kabineta.

Ivo Bilić: Djeca postaju pravi mali umjetnici svoje struke

Nastavnici koji izvode nastavu su renomirani predavači s dugogodišnjim iskustvom u poučavanju odraslih osoba, a također i stručnjaci iz realnog svijeta rada. Jedina smo ustanova u obrazovanju odraslih na području naše županije koja uz praktičnu nastavu u gospodarstvu, dobar dio nastave održava u vlastitim kabinetima i praktikumima tako da polaznici dobiju osnovna školska znanja koja će nadograditi praktičnom nastavom, govori nam među ostalim ravnatelj Bilić, te dodaje da za četverogodišnja zanimanja nude simulatore za hotelsko poslovanje i sustav Amadeus za rezervacije avio-karata, rent-a-car agencija i hotela čime polaznici stječu praktične vještine potrebne u realnom sektoru.
Odrasli polaznici mogu se obrazovati za srednjoškolska zanimanja, doškolovati se, prekvalificirati, osposobljavati i usavršavati.


A) Srednjoškolska obrazovanja i prekvalifikacije
• Kuhar
• Konobar
• Slastičar
• Hotelijersko-turistički tehničar
• Turističko-hotelijerskih komercijalist

B) Usavršavanje u struci

i. Usavršavanje na 5. razini složenosti
• konobar/ice-specijalist/ice,
• kuhar/ice-specijalisti/ice,

ii. Usavršavanje na 3. razini složenosti
• kuhar/ice specijalist/ice za dalmatinsku kuhinju,
• kuhar/ice specijalist/ice za hladna predjela,
• kuhar/ice specijalist/ice za jela od tjestenine i riže,
• kuhar/ice specijalist/ice za topla predjela,
• kuhar/ice specijalist/ice za priloge, variva i garniture
• barmen,
• flamber,
• sommelier.
C) Osposobljavanje za poslove
• barmen,
• sommelier.

S obzirom na činjenicu da turizam propulzivno raste u Dalmaciji,pa tako i u Splitu, ovakva obrazovanja na svojevrstan način su sadašnjost, a sudeći po razini kvalitete i budućnost Turističko – ugostiteljske škole pogledajte u prilogu kojeg smo pripremili za vas.