Apolitični

Ivica Marković: Split je na vrhu ‘crne liste‘ hrvatskih zaraženih gradova zato što – daleko najviše testira

Proteklih 20-ak dana, od kada su brojke novooboljelih od koronavirusa ponovno počele “divljati” u Hrvatskoj, Split, odnosno Splitsko-dalmatinska županija postali su ponovno u hrvatskim okvirima “grad ili županija-slučaj”.

S obzirom na to da smo u Splitu navikli da smo po mišljenju drugih uvijek najgori u svemu, nismo se previše obazirali na velike brojke pozitivnih ovdje kod nas i nismo puno pridavali pažnje da nas prozivaju, kazali su nam mnogi sugrađani.
No, napokon treba razlučiti zašto smo baš mi u Splitu ili Splitsko-dalmatinskoj županiji imali najviše pozitivnih. Upravo iz razloga jer najviše testiramo u Hrvatskoj, odnosno splitski se epidemiolozi najodgovornije ponašaju kada je u pitanju testiranje! Njima potencijalno zaražene, vrlo odgovorno, šalju liječnici obiteljske medicine, a oni su ih dužni testirati.

Dakle, na županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dnevno obave između 700 i 900 testiranja na koronavirus. Jedino nedjeljom obavljaju značajno manje testiranja, jer primarna zdravstvena zaštita ne radi. Od tih 700 do 900 testiranih dnevno, u pravilu imamo od 11 do 15 posto pozitivnih, što je naravno puno ako se usporedi s ostalim županijama ili gradovima, koje vrlo često i ne prijavljuju broj testiranih, već samo broj pozitivnih.

Tako, recimo, u Zagrebu dnevno testiraju najviše do 500 uzoraka i oni imaju u postocima od 11 do 25 posto pozitivnih. Dakle, u postocima više, ali u brojkama manje, jer manje testiraju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay