Apolitični

Ivanjske večeri na Slimenu oživljavaju mjesto poeta

Ivanjske večeri na Slimenu će manifestacijskim programom proslaviti blagdan svog nebeskog patrona, sv. Ivana Krstitelja. Čast da otvore manifestaciju je pripala Bosonogim poetesama.

 

Ove godine započele su petnaeste po redu Ivanjske večeri u Slimenu, kako s ciljem obnavljanja nekih tradicionalnih navada vezanih uz ovaj blagdan, tako i kao događaj čijim su programom obuhvaćeni i drugi izričaji s različitih područja kulturnog djelovanja.
Sam događaj inicijalno je nastao organizacijom Večeri dalmatinskih klapa 2002. godine, da bi vremenom rastao i uključivao razna druga događanja. Tako je tijekom ovih petnaest godina kroz Ivanjske večeri zaživjela spomenuta, sad već tradicionalna Večer dalmatinskih klapa, ove godine petnaesta po redu, zatim su prikazivane putopisne reportaže, organizirano je više večeri klasične glazbe te nastupa crkvenih zborova. U novije vrijeme sastavni dio ovih večeri je dramski program s obradom raznih tema, od tradicionalnih do suvremenih. Bilježimo i nekoliko večeri na kojima su prezentirane knjige autora s bližeg prostora, glazbeno-poetske večeri, izložbe slika i fotografija reprezentativnih autora, izrada milenijske fotografije i slično.

Ivanjske večeri na Slimenu

Organizatori potvrđuju kako je program ove godine koncipiran tako da se zadrži dosegnuta programska razina, ali su napravljeni i određeni iskoraci uvođenjem novih sadržaja i korištenjem nekih novih prostora u mjestu kako bi se događaji disperzirali na više lokacija i time što više uključilo domaće stanovništvo u pripremu i provedbu programa.
Pripremljeni program je zanimljiv, raznovrstan i umjetnički dobro složen te obuhvaća ukupno šest večeri. Prva od njih je glazbeno-poetska večer održana prošlog tjedna kod mjesne crkve, pod nazivom Bosonoge poetese – Rapsodija uz već najavljene pjesnikinje u kojem je nekoliko stotina posjetitelja uživalo, a imali su priliku poslušati i glazbu Arsena Dedića i Gibonnija, ruske romanse, te još poneko djelo domaćih autora. Točke umjetničkog plesa izvodi je Dodi Malada.


Druga večer, Ivanjski cvitnjaci, na rasporedu je u četvrtak, 23. lipnja, na malonogometnom igralištu s već tradicionalnim pečenjem i podjelom srdela, te paljenjem ivanjskih vatri i pučkom zabavom za sve generacije. Na sam blagdan, u petak, 24. lipnja, u 21 sat ispred mjesne crkve je tradicionalna petnaesta Večer dalmatinskih klapa s nastupom nekolicine renomiranih dalmatinskih klapa.
Novost u cjelokupnom programu je filmska projekcija koja se ove godine prikazuje prvi put i to na novom prostoru, u Šarina dvoru, u petak, 1. srpnja, u 21 sat. Tom plikom bit će prikazan dugometražni igrani film scenarista i redatelja Ivana Perića Sveci, žanr komedija. Večer će svojim nastupom upotpuniti zbor Mihovil iz Kamena.
Za kraj, u dramskom dijelu bit će prikazane dvije predstave. U nedjelju, 3. srpnja, u 21 sat, također na novoj lokacija, na Ćudanu, bit će prikazana suvremena monodrama Ja sam dama…, nastala prema Facebook zapisima Meri Bauk, u produkciji Centra za kulturu – Gradskog teatra Mali princ Omiš, redatelja Petra Buljevića u izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa.
Posljednja večer, je u nedjelju, 24. srpnja, u 21 sat u Tadića dvorima, rezervirana je za Zlatouste iz Makarske i njihovu veoma gledanu komediju UFO, čiji tekst i režiju potpisuje Davor Šegota.
Nemojte preskočiti ni u kojem slučaju ovogodišnje kulturno, poetsko, glazbeno izdanje Ivanjskih večeri na Slimenu.
Slime se raduje vašem dolasku!

Izvor: Zvjezdana Čagalj (Ivanjske večeri)