Apolitični

Ivanjske večeri okupljaju i promoviraju dalmatinsko zaleđe

Ivanjske večeri krenule su na najbolji način, s promocijom knjige slimenske pjesnikinje Zvjezdane Čagalj, izložbom slika Joška Čizmića i klapskim susretom ispred crkve sv. Ivana na Slimenu. Gotovo svi iz ovog lijepog kamenog mjesta omiške zagore bili su na otvaranju ovogodišnjeg glazbenog, poetskog, umjetničkog druženja koje će potrajati tjedan dana oživljavajući pučku tradiciju, narodne običaje i kulturnu baštinu. I mi smo dolaskom podržali slimensku tjednu kulturu, snimili djelić ozračja i zamolili predsjednik KUD-a Slime kao organizatora, Matka Utrobičića, da nam kaže nešto više o samom događaju:
– Ove godine se po 14. put održava kulturna manifestacija Ivanjske večeri, sada već i prepoznatljiva u širem kraju, dobro posjećena sa svim manifestacijama te zamišljena da se program disperzira kroz više večeri.

Kao središnji događaj je klapski koncert, tradicionalno ispred crkve, a program se nastavlja njegujući višestoljetnu tradiciju paljenja ivanjskih baklji, svitnjaka, u oči samog blagdana sv. Ivana, dakle 23. lipnja, na mjesnom malonogometnom igralištu. Uz svitnjake se priprema pučka fešta uz srdele, vino i pjesmu, a cijela manifestacija završava s dvije satirične i humoristične dramske predstave u interpretaciji sinjskog pučkog kazališta, a odvijat će se na lokalitetu Tadića dvori, živopisnom ambijentu starih napuštenih kuća.
Ova sjajna ekipa iz KUD- a Slime pokazatelj je kako postoje ljudi koji godinama organizirajući ovakve manifestacije trgaju zaboravu običaje i kulturnu baštinu. Što na to kaže Matko?
– Tako je, mislim da je ova manifestacija, kao i druge poput „Dani Mile Gojsalić” u Kostanjima, „Dani Ive Marijanovića” u Gatima, „Mlikotini glumci” u Zagvozdu itd., dobar činitelj da ovakvi programi uz priobalni kraj i turistička mjesta oživljavaju Dalmatinsku zagoru koja je puna ljubavi i baštinskih osjećaja za kulturu, običaje i tradiciju. A potvrda za to je dolazak publike iz svih mjesta dalmatinskog zaleđa.
Istaknuvši ovo, domaćin je pozvao sve koji vole ovakve manifestacije da se pridruže i uživaju u zajedničkom druženju.
Više u kategoriji: kulturna baština
D. Šabić, mag. nov.