Apolitični

Ivan Udovičić : Kaštela su puna ljepota

Grad Kaštela smješten na obali Kaštelanskog zaljeva i sa preko 40 000 stanovnika je drugi po veličini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Njegova posebnost leži u činjenici da se razvio oko 7 mjesta (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi, Kaštel Štafilić) tj. oko utvrda – kaštela, a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju ovaj mediteranski kraj. To su i posebne prednosti za još kvalitetniji i stručniji turistički razvoj na osnovu ovih spomenutih povijesnih vrijednosti.

 

Kaštela su jedan od najbolje prometno povezanih gradova pa tako osim međunarodne zračne luke Split – Kaštela, postoji i željeznička stanica u Kaštel Starom dok je s autocestom Split – Zagreb povezan izlazno – ulaznim odvojcima od kojih su najbliži oni u Prgometu i Vučevici. Ove riječi nam prenosi gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić s kojim smo razgovarali, te kao prvi čovjek ovog privlačnog dalmatinskog grada iznosi nam viziju i strategiju dodatnog razvoja koji počiva na malom i srednjem obrtništvu, turizmu, proizvodnji domaće hrane i autohtonih proizvoda, OPG-ova i slično.

 

Ivan Udovičić

 

U Kaštelima djeluju mnoge udruge i ustanove koje svojom aktivnošću obogaćuju kulturni život grada cijele godine. Muzej grada Kaštela smješten je u dvorcu Vitturi, a izložbeni prostor u nekadašnjem biskupovom ljetnikovcu u Kaštel Sućurcu. Poprilično je bogat i zanimljiv društveni život tijekom godine u svih sedam Kaštela potvrđuje Udovičić te dodaje , primjerice kako se tijekom veljače u Kaštel Sućurcu, Kaštel Kambelovcu i Donjim Kaštelima (Štafilić, Novi, Stari) tradicionalno održavaju karnevalske svečanosti. Tradicija tih svečanosti u Donjim Kaštelima traje već više od 200 godina. Možemo posebno istaknuti Večeri dalmatinske pisme i Međunarodnu smotru folklora koje se u Kaštel Kambelovcu održavaju u srpnju, a koje njeguju klapsku pjesmu, odnosno folklor.

 

Ovi bogati sadržaji uz domaće splecijalitete i poznata kaštelanska vina čine ponudu grada Kaštela uvijek atraktivnom, a srdačni domaćini dodatni su razlog vašeg dolaska u Kaštela poručuje gradonačelnik, a ostatak priče pogledajte u zajedničkom video druženju.