Apolitični

Ivan Gudelj športaš, intelektualac i humanist

Ivan Gudelj (Imotski, 21. rujna 1960.), bivši hrvatski nogometaš, današnji trener. Zbog bolesti je prekinuo igračku karijeru s 26 godina. Kao igrač bio je razoran, prodoran, podjednako uspješan u napadačkim i obrambenim akcijama i krasila ga je velika borbenost.

Počeo je igrati nogomet u Mračaju iz Runovića. Već od rane dobi pokazivao je naznake velikog talenta, pa je tako ’79 na europskom juniorskom prvenstvu u Austriji, koji je Jugoslavija osvojila, proglašen najboljim igračem. Karijeru je započeo i završio u splitskome Hajduku u čijem je dresu odigrao ukupno 362 utakmice i postigao 93 pogotka. S Hajdukom 1979. godine osvaja naslov prvaka Jugoslavije, a 1984. i 1987. godine i Kup maršala Tita. Bio je članom velike Hajdukove generacije 1980-ih godina koja je bilježila sjajne rezultate vani, ali nedovoljno dobre u domaćoj ligi. Univerzalni Gudelj svojim je pogotcima donio mnoge pobjede kao protiv Dnjipra, Valencije, Sparte itd. Posljednja utakmica bila mu je s Crvenom zvezdom na Poljudu kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog hepatitisa B propadaju mišići. Izašao je iz igre popraćen zvižducima zbog “simuliranja”. Imao je u džepu ugovore od Bordeauxa i Reala iz Madrida, ali su tako propali. Nakon toga i liječenja se, vođen lošim liječničkim procjenama, dva puta prerano vraćao treningu i oba puta mu se bolest ponovno vraćala te je u na kraju morao prekinuti igračku karijeru.

Ovo je životna pričao čovjeka koji na vrhu športske nogometne karijere morao odstupiti, kako bi se liječio i ponovno vratio u život. Pozvali smo legendarnog Ivana Gudelja u goste koji nam se rado odazvao. Terracon news ga je ugostio u vinoteci Viola. Iako ne pije vino sjajne je ostavio dojmove kao čovjek koji je tijekom športskog života proputovao gotovo cijeli svijet. U priči nam govori o svojoj knjizi Ivan Gudelj- Hajdučka priča autora Blaža Duplančića, promocijama koje sigurno mogu poslužiti mnogima koji mogu, žele i hoće ustrajati u životu i biti pozitivno uporni. Jedan od takvih je svakako i naš proslavljeni gost Ivan Gudelj

Više u kategoriji: Šport, Život

D. Šabić, mag.nov.