Apolitični

IV. Srednjovjekovni sajam (Medieval Fair) u Trogiru

UNESCO-ov Trogir se ponovo, od 29. travnja do 2. svibnja 2015., vraća u daleki srednji vijek, kada će održati IV. Srednjovjekovni sajam. Koncepcija ovog već tradicionalnog trogirskog sajma ima uporište u bogatoj srednjovjekovnoj povijesti grada Trogira, koji je bio i ostao vječna inspiracija mnogim generacijama. Vraćamo se 600 godina unatrag – u vrijeme kada je ovaj grad, biser pod zaštitom UNESCO-a, bio jedan od najvećih kulturnih središta toga doba. Ova sajamska manifestacija zamišljena je kao rekonstrukcija srednjovjekovne trgovine i obrtništva, jela i pića, glazbe i plesa, običaja i vjerovanja, lakrdijaštva i zabave, koja će četiri dana oživjeti na ulicama i trgovima Trogira te unijeti u zidine grada duh srednjega vijeka.

Brojne povijesne udruge iz cijele Hrvatske, umjetnici, obrtnici i izvođači ponovo su iskazali interes za sudjelovanje na ovoj manifestaciji koja će, na prelasku iz travnja u svibanj, okupiti goste iz svih hrvatskih gradova kojima je poveznica srednjovjekovna povijest i kultura. Mnogobrojnim štandovima srednjovjekovnih zanata i autohtonih proizvoda, kostimiranim likovima, bogatom trpezom tradicionalnih jela i pića, uličnim zabavljačima, koncertima srednjovjekovne glazbe i plesa, radionicama umjetničkog stvaralaštva, viteškim igrama i povijesnim predstavama, posjetiteljima će nastojati približiti jedno razdoblje ljudske povijesti koje će u njima, a pogotovo onim najmlađima, zasigurno probuditi maštu i barem nakratko ih vratiti u daleku prošlost.

Bogata povijest, legende i predivno očuvana gradska jezgra zasigurno će još više pridonijeti cjelokupnom ugođaju sajma. Ovo je sjajna prilika da se i vi priključite i četiri dana uživate u duhu srednjega vijeka na ulicama i trgovima Trogira – grada kao vrijeme starog, ali svjetski značajnog, neobično lijepog i privlačnog.

Više u kategoriji: turizam , gospodarstvo, hrana
D. Šabić, mag. nov.