Apolitični

IV. izdanje Romantike u Saloni

Solinska antička baština oživljena kroz plesnu, dramsku i glazbenu umjetnost u manifestaciji „Romantika u Saloni” održat će se u periodu od 31. srpnja do 2. kolovoza u Solinu na tri različite lokacije koje će svojom posebnošću zasigurno dočarati posjetiteljima kako je život u antičkoj Saloni nekada izgledao. Zato vrijedi posjetiti barem jednu od tri večeri Romantike u Saloni koje nude raznovrstan, bogat i drugačiji program od prošlogodišnjeg.

Vrt ispred Tusculuma domaćin je svečanosti otvaranja manifestacije čiji početak je planiran u 21 sat u petak, a program otvaranja posvećen je rimskom teatru, te nosi naziv „Večer rimskog teatra”.
Rimski teatar će u dramskoj predstavi o Dioklecijanovom životu u Saloni u prvoj večeri Romantike u Saloni oživjeti solinski osnovnoškolci. Predstavu potpisuje voditeljica Andrijana Vicković, a nakon izvedbi posjetitelji će imati priliku slušati antičku ljubavnu poeziju, uživati u glazbenim točkama koje su se izvodile u antička vremena, a za koje je zadužena mandolinistica Ivana Kenk Kalebid i gitarist Stipan Popović.
Za sve posjetitelje je poslije programa prve večeri planiran i posjet Saloni – od Manastirina do Episkopalnog centra, uz pratnju rimskih vojnika i hostesa s bakljama.

Druga večer pod nazivom „Večer antike”, koja će se održati u solinskom amfiteatru, u subotu 1. kolovoza u 21 sat, rezervirana je za gladijatorske borbe u izvedbi pulske udruge Spectacula Gladiatoria, za nastup trbušne plesačice Devi Rani Najev, te za show s vatrom u izvedbi Elsie Angeles Novaković. Gladijatorskim borbama prethodit će nastup Solinskih bubamaraca koji će svojom plesnom točkom u antičkim togama najaviti dolazak cara Dioklecijana kojeg će utjeloviti Nato Pivalica, te carice Priske, koju će utjeloviti Andrea Mladinić.
Posjetitelji će tijekom večeri u vrtu tradicijske kuće Parad, smještene pored amfiteatra, prirediti rimski meni, kao švedski stol, kako bi posjetiteljima predstavili „Što su jeli stari Rimljani”.
Sajam antičkih zanata na kojem će se predstaviti razni antički obrti i zanati bit će postavljen ispred amfiteatra, a moći će ga se razgledati od 20 do 22 sati.

Treća, zadnja večer Romantike u Saloni posvećena je carici Plautili. Stoga će Solinjani u Večeri carice Plautile prirediti modnu reviju koja ima za cilj otkriti kako su se žene ukrašavale cvijećem u antičko doba. Nakon revije uslijedit će koncert violončelistice Ane Rucner. Početak programa „Večeri carice Plautile” planiran je za 21 sat, u nedjelju 2. kolovoza.

Posjetite jednu od tri večeri Romantike u Saloni i osjetite romantični duh antičke, Dioklecijanove Salone!
Više u kategoriji: život, kultura
Foto: TZ Solin
Jelena Perko, mag. oec.