Apolitični

Iulian Plestiu uoči velike zagrebačke aukcije: Nadamo se postići cijene i od 100.000 eura po slici

Aukcijska kuća Artmark najavljuje aukcije umjetnina posvećene modernom i poslijeratnom hrvatskom likovnom stvaralaštvu s iznimnom selekcijom od preko 100 slikarskih i kiparskih djela, a prva će se odviti 7. listopada, na svečanom eventu u hotelu Sheraton. Uoči velike zagrebačke aukcije, razgovaramo s Rumunjom Iulianom Plestiuom, povjesničarem umjetnosti i direktorom hrvatskog Artmarka

Izložba Jesenske aukcije donosi djela ključnih hrvatskih umjetnika koja pokrivaju više od 100 godina domaćeg stvaralaštva. Među njima su Vlaho Bukovac, Mato Celestin Medović, Slava Raškaj, Menci Clement Crnčić, Milivoj Uzelac, Julije Knifer, Vjenceslav Richter, Edo Murtić, Miroslav Šutej i mnogi drugi. Početna cijena najvažnijih predstavljenih radova je procijenjena u rasponu od 30.000 do 50.000 eura, no Plestiu se nada da će mnogi od njih “otići” i za znatno veću cijenu. Tu su i nešto jeftinija umjetnička djela; zapažamo Slavu Raškaj, najznačajniju hrvatsku umjetnicu kasnog 19. stoljeća, koja je zastupljena s dva rada iz 1890-ih. Među njih spadaju nježni crtež izveden olovkom na papiru iz 1893. procijenjen na 1500 – 2500 eura te žanrovsko remek-djelo “Mrtva priroda s jesenskim plodovima” iz 1898. godine, procijenjena na 15.000-20.000 eura.

Tu je, naravno, i Vlaho Bukovac s izuzetnim djelom hrvatske moderne – “Dijana u lovu”. Ovo remek-djelo naslikano je 1891. godine, tijekom njegovog višegodišnjeg boravka u Parizu. Slika, procijenjena na 30.000 – 50.000 eura, uvrštena je i reproducirana u katalogu Bukovčevih djela u monografskim obradama cijenjene povjesničarke umjetnosti Vere Kruzić-Uchytil.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay