Apolitični

ITERA – ‘MINI SUNCE‘ Grade najkompleksniji stroj u povijesti civilizacije – neograničeni izvor čiste energije

Na jugu Francuske u utorak je počelo sklapanje najkompleksnijeg stroja u povijesti naše civilizacije – ITERA, koje će trajati narednih pet godina, piše Guardian.

Riječ je o 20 milijardi eura teškom znanstvenom projektu kojim se žele replicirati procesi koji se odvijaju unutar Sunca, to jest kojim se želi omogućiti stvaranje energije uz pomoć nuklearne fuzije, a koja bi, nadaju se znanstvenici, u budućnosti mogla biti komercijalno iskoristiva. Riječ je o neograničenom izvoru čiste energije, ali za koji naša civilizacija proteklih 60 godina nije našla način da ga iskoristi zbog velikih tehničkih izazova koje takav pothvat zahtijeva.

Kako je još prije pet godina pisala naša znanstvena novinarka Tanja Rudež, tijekom reakcije fuzije, što je proces spajanja jezgri lakih atomskih elemenata, oslobađa se golema količina energije. Primjerice, pri fuziji svega pet grama materijala dobije se energije koliko i izgaranjem 60 tona vrlo kvalitetna ugljena.

– Fuzija je siguran izvor energije na neograničenoj skali – rekao je našoj novinarki tada glasnogovornik ITER-a Robert Arnoux. Za razliku od fisije, odnosno cijepanja atomskih jezgri, što je temelj nuklearki, ali i atomskih bombi, kod fuzije nema opasnosti od nekontrolirane reakcije. Drugim riječima, nije moguć scenarij kao u Černobilu. – Kod energije dobivene fuzijom, nema dugoživućeg radioaktivnog otpada, a nema ni emisije ugljičnog dioksida – naglasio je Arnoux.

Početak faze sastavljanja stroja obilježili su i francuski predsjednik Emmanuel Macron i japanski premijer Shinzo Abe, čija zemlja sudjeluje u ovom projektu zajedno s Europskom unijom, SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Kinom, Indijom, Južnom Korejom i Rusijom.

– Vjerujem da će ovakve inovacije biti ključne u borbi protiv klimatskih promjena i izgradnjom društva u kojem nema pretjeranih emisija ugljičnog dioksida – kazao je Abe.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay