Apolitični

ITALIJA: Bojazan od koronavirusa zamijenio je strah od neimaštine

Ova će godina biti ‘annus horribilis’ za talijansko gospodarstvo.

Milijuni Talijana već imaju financijskih poteškoća, a lokalni tisak piše da se ispred zalagaonica stvaraju dugi redovi ljudi u nevolji. Ostavljaju satove, narukvice i nakit kako bi posudili novac za kupnju namirnica.

Pogođena i srednja klasa

Srednja klasa također je prestrašena. Francesco (nije njegovo pravo ime) mladi je poslovni odvjetnik.

“Moj odvjetnički ured ima sve manje posla”, rekao je EUobserveru. “Partneri su zabrinuti, i ako budu morali ‘rezati glave’, prvi koji će otpasti bit ćemo mi mladi”.

Strah za egzistenciju

Luca Pezzullo psiholog je iz Padove specijaliziran za psihološke posljedice kriznih stanja. Po njegovu mišljenju, Talijani su se prilično dobro prilagodili karanteni.

Sada su “bijes i anksioznost uglavnom fokusirani na to hoće li imati dovoljno sredstava za život, neizvjesnost u vezi radnog mjesta, školovanja djece”, rekao je.

Zabrinutost izaziva anksioznost, a anksioznost donosi nesanicu, razdražljivost i agresiju: sve to može dovesti do svađa i sukoba.

Balkonski šerifi

Balkoni više gotovo nisu pozornica za pjevanje, koncerte i čitanje pjesama.

Umjesto toga, postaju idealna pozicija za tzv. “šerife s balkona”. Neki Talijani provode slobodno vrijeme prijavljujući policiji ljude koji hodaju ulicom bez maske ili susjede koji prečesto šeću psa, pa čak i roditelje koji vode djecu s invaliditetom u park.

#IoRestoaCasa mogao bi postati najomraženiji talijanski hashtag.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay