Apolitični

Istraživanje tvrdi: Facebook je postao opasnost za javno zdravlje!

Iako je Facebook uklonio milijune objava koje su sadržavale lažne informacije, milijuni drugih prikazane su korisnicima diljem svijeta.

Lažne vijesti, nasilni video uratci, pornografija, teorije zavjere i cijeli niz drugih pojava, učinio je Facebook opasnim mjestom. Toliko opasnim da ga je istraživanje koje je provela grupa Avaaz, proglasilo “opasnim za javno zdravlje”.

Lažne informacije vezane uz pandemiju koronavirusa, lijekove i cjepiva prikazani su više od 3,8 milijardi puta u proteklih godinu dana, a najviše tijekom pandemije. Samo je 16 posto lažnih informacija povezanih sa zdravljem prepoznato od strane Facebooka i označeno kao lažno.

Istraživači su otkrili kako je 10 stranica s najviše lažnih informacija imalo četiri puta više pregleda no službena stranica Svjetske zdravstvene organizacije. Među najraširenijim lažnim informacijama su članci koji tvrde da je Bil Gates financirao cjepivo koje je rezultiralo s paralizom više od pola milijuna djece u Indiji, članak koji sadrži popis lažnih lijekova za smrtonosne bolesti te članak u kojem se tvrdi da je karantena pogubna za javno zdravlje.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay