Apolitični

Istraživanje pokazalo da Jadran nikada u povijesti nije bio tako slan

Hrvatski tim znanstvenika je u suradnji s talijanskim kolegama objavio najnovije rezultate istraživanja koji ukazuju na dosad nezabilježene vrijednosti saliniteta Jadrana!

Ovi rezultati objavljeni su u uglednom časopisu “Frontiers in Marine Science”, koji je rangiran u prvih deset posto časopisa u području biologije mora i voda.

Naime, tijekom ljeta i jeseni 2017. godine u južnom Jadranu i na Palagruškom pragu zabilježena je pojava izuzetno visokih vrijednosti površinskog saliniteta – više od 39 promila.

To je prvi put da su tako visoke vrijednosti zabilježene u Jadranu, a zahvaćale su površinu mora do dubine od tridesetak metara. Inače, ta pojava je uobičajena u mnogostruko slanijem i toplijem Levantu, gdje se stvara najslanija voda u Sredozemlju.

Budući da je život u moru, od planktona preko riba do bakterija, ovisan o temperaturi, salinitetu i dostupnim hranjivim solima, te promjene će zasigurno imati značajan utjecaj na život u Jadranu.

Takvi učinci su već zabilježeni i dokumentirani u nekoliko posljednjih desetljeća, primjerice, ulazak novih ribljih vrsta, promjene u odnosima i obilju bakterijskih zajednica, nestanak vrsta hladnijih mora i drugom.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay