Apolitični

Istraživanje leptira u području Dubrovačko-neretvanske županije

Istraživanje leptira u području Dubrovačko-neretvanske županije

Tijekom ove godine započelo je prvo opsežnije istraživanje danjih i noćnih leptira park-šume Velika i Mala Petka. Istraživanje se odvija u sklopu projekta Ulicama moga grada leptiri prelijetaju, koji provodi Udruga Hyla, financira Grad Dubrovnik, a kao partneri i suradnici na projektu sudjeluju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Prirodoslovni muzej Dubrovnik.

U samo dva ciklusa istraživanja pod vodstvom direktora Udruge Hyla dr. sc. Tonija Korena, zabilježeno je preko 50 vrsta leptira, a uz njih i drugi rijetki i ugroženi kukci. Fauna leptira ovog područja ukazuje na snažan utjecaj sredozemne klime, a posebna su zanimljivost vrste koje svoju sjevernu granicu rasprostranjenosti dosežu baš u južnoj Dalmaciji. Noćna istraživanja omogućila su opažanja različitih vrsta koje izbjegavaju dnevno svijetlo. Krupni primjerci paličnjaka (Bacillus rossius) jedan su od takvih primjera. Uz zanimljive životinjske stanovnike, posljednji je terenski izlazak rezultirao i novom biljnom vrstom za područje park-šume. Riječ je orhideji (kaćunu) jesenskoj zasukici (Spiranthes spiralis), čije ime upućuje na godišnje doba u kojem cvjeta.

Projektne aktivnosti se nastavljaju i tijekom 2018. godine, kada će se održati i predavanje za javnost u kojem će se predstaviti rezultati ovih istraživanja.

Nakon istraživanja Petke, članovi Udruge Hyla još su se neko vrijeme zadržali u području Dubrovačko-neretvanske županije. S djelatnicima Javne ustanove obišli su različite lokalitete na pojasu od Konavala do ušća Neretve. Na njima su prikupljani podaci o fauni Dubrovačko-neretvanske županije te definirane lokacije budućih istraživanja koja će sigurno uključiti i jednog od novijih stanovnika naše Županije. Riječ je o leptiru afrički monarh (Danaus chrysippus), migratornoj vrsti danjeg leptira, a službena opažanja u Hrvatskoj započinju s 2005. godinom. Donedavno je zabilježen samo na području delte rijeke Neretve, no sada postoje opažanja i s nešto šireg područja. Pojedinačni su primjerci pronađeni kod sela Majkovi i Raba te uz Malostonski zaljev. Afrički monarh je vrsta koja je kroz protekla četiri desetljeća naselila Europu, a još uvijek nije poznato razmnožava li se u Hrvatskoj. Širenje navedene vrste s afričkog kontinenta, dovodi se u vezu s dolaskom sve toplijeg vremena.

Nikolina Djangradović