Apolitični

Istražite sjajne hrvatske muzeje iz udobnosti svog doma!

Virtualno razgledavanje muzeja odlična je stvar za sve one koji žele razgledati umjetnička djela iz svog doma. Prednost virtualnog muzeja je u tome što je lako dostupan svakom tko ima pristup internetu

Web stranice Muzejskog dokumentacijskog centra mogu biti od velike koristi, kada je riječ o posjeti hrvatskim muzejima i zbirkama otvorenim za javnost.

Uz pregled vijesti o aktualnim događajima u hrvatskim muzejsko – galerijskim ustanovama, ova stranica nudi virtualne izložbe i muzeje, odnosno virtualne šetnje.

Gradski muzej Vukovar

Gradski muzej Vukovar je osnovan 1946. godine, a prvi stalni postav otvoren je 1948. godine zahvaljujući prvoj donaciji osnivača Vukovarca dr. Antuna Bauera.

Muzejski postav danas se rasprostire u 17 soba na prvom katu, tri velika izložbena prostora na drugom katu i potkrovljima muzeja te velikom centralnom potkrovlju na ukupnoj površini preko 3500 kvadratnih metara. Sofisticirana oprema vitrina i drugih pomagala upotpunjena je multimedijalnom prezentacijom s 40 monitora, 25 touch-screenova, kako bi se što bolje, raznolikije i sveobuhvatnije prikazala prošlost Vukovara.

Prošećite Gradskim muzejom Vukovara OVDJE

Muzej Mimara 

Muzej je osnovan 1980. godine, a za javnost je otvoren 17. srpnja 1987. Puno ime muzeja je Javna ustanova ‘Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara’ – Muzej Mimara, sa sjedištem na Rooseveltovu trgu 5, u Zagrebu. Statut muzeja dopušta uporabu kraćeg oblika imena ‘Muzej Mimara’. Fundus muzeja čini nekoć privatna zbirka umjetnina kolekcionara Ante Topića Mimare (1898 – 1987) koju je on darovao u trajno vlasništvo hrvatskom narodu, pod uvjetom da se uredi prostor za njeno stalno izlaganje. Fundus se proširuje novim akvizicijama.

Posjetite Muzej Mimara OVDJE

Dvor Trakošćan

Dvor Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena je povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini, a 1954. osnovan je muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske. 

Prošećite dvorcem OVDJE.

Prošećite i okolicom dvorca OVDJE.

Arheološki muzej Istre

Prikupljanjem kamenih spomenika u Augustovu hramu tijekom prve polovine 19. stoljeća počinje stvaranje muzejske zbirke u Puli. Godine 1947. ova ustanova mijenja ime u Arheološki muzej Istre i u istom sjedištu kontinuirano djeluje do danas.

Posjetiti Arheološki muzej Istre OVDJE.

Arheološki muzej Zadar

Suvremena muzeologija u Zadru izrasla je iz stoljećima stare kolekcionarske i muzejske djelatnosti. Kao državni muzej pokriva područje Zadarske županije s otocima Rabom i Pagom. 

Posjetite Arheološki muzej Zadar OVDJE.

OSTALI MUZEJI

Ostale muzeje, izložbe i šetnje istražite OVDJE.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay