Apolitični

Istražili smo mogućnosti upravljanja vlastitim nekretninama iz udobnosti naslonjača

Prodaja i kupnja nekretnine prilično je stresan i zahtjevan zadatak. Evo koliko je posjet portalu Uređena zemlja, budućim roditeljima Ani i Filipu olakšao pristup svim potrebnim dokumentima.

U medijima sam naišla na vijest o portalu Uređena zemlja preko kojega mogu doći u uvid svih potrebnih dokumenata koji su povezani s mojoj nekretninom ili onom koju namjeravam kupiti, uz broj katastarske čestitke. Naime, doznala sam da preko portala Uređena zemlja imam uvid u sve potrebne dokumente koji su povezani s mojom nekretninom ili onom nekretninom koju mogu kupiti, samo mi je potreban broj katastarske čestice.

Kako je objašnjeno u članku koji sam čitala, riječ je o zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra (ZIS), koji je razvijen u sklopu nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, a koji provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave i Državna geodetska uprava. Portal Uređena zemlja, dakle, spaja dva sustava odgovorna za registraciju nekretnina – katastar i zemljišne knjige, nisam trebala ništa drugo nego upisati katastarsku česticu stana koji namjeravamo kupiti i mogla sam zaviriti u ZK uložak ili vlasnički te provjeriti je li sve u redu s nekretninom.  

Također, zainteresiranim kupcima za naše stanove jednostavno sam poslala neslužbene, ali važeće ZK uloške naše dvije nekretnine, a da nisam napustila svoj dnevni boravak.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Matilda Wormwood